Poziția Consiliului de Administrație al Fundației Culturale Grecești cu privire la Catedrala Sfânta Sofia

Decizia de a transforma Catedrala Sfânta Sofia (Hagia Sophia) în moschee reprezintă un act abuziv îndreptat împotriva valorilor ecumenice care au definit de-a lungul timpului fundamentele culturii mondiale. Esența și simbolismul atașate monumentelor din cadrul Patrimoniului Mondial Cultural, așa cum este și Catedrala Sfânta Sofia, au fost configurate de statutul lor istoric.

Citește în continuare Poziția Consiliului de Administrație al Fundației Culturale Grecești cu privire la Catedrala Sfânta Sofia

EUNIC Mixers #5 │ Protecting Heritage in times of disruption

Τhe pandemic of COVID-19 is affecting the cultural sector around the world. Heritage Institutions, museums and sites are closed or unsettlingly devoid of people, heightening the risk of destruction, looting, or illicit trafficking.

Citește în continuare EUNIC Mixers #5 │ Protecting Heritage in times of disruption

FUNDAȚIA CULTURALĂ GREACĂ PARTICIPĂ LA LITTLELIT – ÎNTÂLNIRILE DE BASM

Ελληνικά

Între 14 și 22 octombrie se desfășoară în București LittleLIT – Întâlnirile De Basm, care își propun să devină o platformă de conectare a profesioniștilor din zona literaturii pentru copii (scriitori, editori, profesori, promotori ai lecturii) din România și din alte țări europene, să ofere copiilor ocazia de a-i cunoaște nemijlocit pe cei care au scris cărțile lor preferate și, nu în ultimul rând, să deschidă un dialog cu școlile și să ofere cadrelor didactice instrumente de folosire a cărților pentru copii în cadrul procesului didactic (sa-i învețe cum sa folosească literatura pentru copii pentru a preda conținuturi din programa școlară).

Citește în continuare FUNDAȚIA CULTURALĂ GREACĂ PARTICIPĂ LA LITTLELIT – ÎNTÂLNIRILE DE BASM

„L’œuvre, la pensée de Kazantzaki et ses liens avec Panaït Istrati et la France”

Ελληνικά

Fundația Culturală Greacă din București, Societatea Internațională a Prietenilor lui Nikos Kazantzakis (SIPNK) și Institutul Francez din București organizează, în data de 14 mai, de la ora 19.30, la Institutul Francez – Atrium (Bd Dacia, nr. 77), conferința cu titlul „L’œuvre, la pensée de Kazantzaki et ses liens avec Panaït Istrati et la France”, susținută de domnul Georges Stassinakis.

Citește în continuare „L’œuvre, la pensée de Kazantzaki et ses liens avec Panaït Istrati et la France”

Arta urbană ia tramvaiul în Capitală

Ελληνικά

Începând de luni, 12 noiembrie, peisajul bucureștean va fi colorat, timp de un an, de două tramvaie speciale. Aspectul inedit al celor două vehicule este rezultatul colaborării României, Greciei, Spaniei și Suediei la realizarea proiectului de artă urbană „Călători printre culori” şi înfățișează diverse elemente culturale specifice acestor țări.

Citește în continuare Arta urbană ia tramvaiul în Capitală

Luna Literaturii 2018

Ελληνικά

#EUcitesc
Cu prilejul Lunii Literaturii organizate în octombrie de membrii rețelei EUNIC România, Fundația Culturală Greacă prezintă spectacolul-lectură Invocarea farmecului de Yannis Mavritsakis, în data de 20 octombrie, ora 17.00, la Point Hub (Str. General Eremia Grigorescu, nr. 10).

Citește în continuare Luna Literaturii 2018

Luna Literaturii

Ελληνικά

Cu ocazia Lunii Literaturii organizate în octombrie de către membrii rețelei EUNIC Romania, Excelența Sa domnul Vassilis Papadopoulos, Ambasador al Republicii Elene la București, citește un fragment din cartea sa „Olya. Două ierni și o primăvară”, recent tradusă de Elena Lazăr, la Editura Omonia (2018).

Citește în continuare Luna Literaturii

Festivalul Filmului European

Ελληνικά

Ajuns la ediția cu numărul 22, Festivalul Filmului European revine în 2018 într-un număr record de orașe: București și șapte orașe din țară. 22.FFE se desfășoară în București (7 – 13 mai), Galați (11 – 13 mai), Tîrgu Mures (18 – 20 mai), Râmnicu Vâlcea (18 – 20 mai), Timișoara (24 – 27 mai), Alba Iulia (25 – 27 mai), Iași (1 – 3 iunie) și Sibiu (1 – 3 iunie).

Citește în continuare Festivalul Filmului European

CONFERINȚELE ACADEMIEI

Ελληνικά

Joi, 11 ianuarie, ora 18.00
Academia Română, Sala de Consiliu, Calea Victoriei, nr. 125

Doamna dr.Alexandra Louizou, cercetător la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” și profesor de limbă greacă în cadrul Fundației Culturale Grecești, va susține conferința „Pe marginea unor etimologii de origine grecească”.

Materialul prezentat face parte dintr-un proiect mai amplu, desfășurat sub egida Fundației Culturale Grecești din București, la finalul căruia va fi publicat un volum privind contribuția directă și indirectă a limbii grecești la vocabularul limbii române.

Intrarea este liberă.

Spectacolul începe cu o lectură… de piese grecești

Ελληνικά

Teatrul Nottara și Fundația Culturală Greacă organizează, în perioada 14-16 iunie 2017, a noua ediție a seriei de spectacole-lectură intitulate „Spectacolul începe cu o lectură”, coordonată de regizorii Mihai Lungeanu și Alexandru Mâzgăreanu.

Citește în continuare Spectacolul începe cu o lectură… de piese grecești

Grecia, la Salonul Benzii Desenate 2017

Ελληνικά

Tema-cheie a ediției Salonului European de Bandă Desenată din 2017 este „Respectul”. Fiecare artist din expoziție, în care vor fi prezentate lucrări din cincisprezece țări – Austria, Cehia, Cipru, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, România, Spania și Suedia – intră în dialog cu valorile europene.

Citește în continuare Grecia, la Salonul Benzii Desenate 2017

Grecia, la Festivalul Filmului European (ediția XXI)

Ελληνικά

Festivalul Filmului European sărbătorește Ziua Europei cu peste 60 de „filme de tot felul”, dintre care mai mult de 35 vor fi vizionate în premieră în România. Însă Festivalul nu se rezumă doar la vizionări clasice, ci își provoacă publicul la dezbatere și îl invită să experimenteze realitatea virtuală.

Citește în continuare Grecia, la Festivalul Filmului European (ediția XXI)

Călătorie Muzicală în Grecia, Italia și împrejurimi – Concert

Ελληνικά

În data de 16 noiembrie, ora 19.00, în Sala Mare a Institutului Cultural Român, va avea loc concertul „Călătorie muzicală în Grecia, Italia și împrejurimi”, organizat de Institutul Italian de Cultură și Fundația Culturală Greacă, în parteneriat cu Institutul Cultural Român. Concertul este susținut de Sofia Avramidou (voce), Dimitri Bokolishvili (clarinet) și Sakis Kontonikolas (pian).
Sponsor: ALINDA RO (www.alinda.ro).

Citește în continuare Călătorie Muzicală în Grecia, Italia și împrejurimi – Concert

Festivalul Internaţional „Serile de chitară” [Ediţia a VI-a]

Consideraţi de critică şi de lumea muzicală „una dintre cele mai bune formaţii camerale de duo din lume”, lăudaţi pentru „nivelul tehnic şi artistic remarcabil, cu o sincronizare care te face să îţi imaginezi că asculţi un singur instrumentist” (Steve Marsh, Classical Guitar Magazine), Duo Melis concertează sâmbătă, 5 noiembrie, ora 19.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, cu ocazia deschiderii celei de-a şasea ediţii a Festivalului Internaţional „Serile de chitară”, un proiect al Asociaţiei Culturale Kitharalogos.

Citește în continuare Festivalul Internaţional „Serile de chitară” [Ediţia a VI-a]

Rigas Velestinlis şi Ţările Române

Ελληνικά
English

Editura OMONIA – care aniversează anul acesta un sfert de secol de activitate neîntreruptă în domeniul promovării în România a elenismului şi a literaturii neoelene – a publicat recent albumul bilingv (română-greacă) Rigas Velestinlis şi Ţările Române / O Rigas Velestinlis kai oi Paradounavies Roumanikes Ighemonies.

Citește în continuare Rigas Velestinlis şi Ţările Române

Ziua Europeană a Limbilor

Ελληνικά

Pentru a sărbători diversitatea lingvistică europeană, Muzeul Național al Țăranului Român va găzdui Ziua Europeana a Limbilor sâmbătă, 24 septembrie 2016,  între orele 11.00 și 17.00. Iniţiat de către Reprezentanța Comisiei Europene în România și membrii Clusterului EUNIC București (Rețeaua Institutelor Naţionale de Cultură din Uniunea Europeană), evenimentul este organizat sub forma unui târg lingvistic, care propune publicului să descopere prin joc bogăția culturală a spațiului european.

Citește în continuare Ziua Europeană a Limbilor

Cea de a V-A ediție a Nopții Literaturii Europene la București

Ελληνικά

Fundația Culturală Greacă și Institutul Italian de Cultură „Vito Grasso” vă invită la evenimentele comune pregătite cu prilejul celei de a V-a ediții a Nopții Literaturii Europene la București. Evenimentele au loc în data de 9 septembrie, începând cu ora 19.00, la Librăria Cărturești Verona (Str. Arthur Verona, 13-15).

Citește în continuare Cea de a V-A ediție a Nopții Literaturii Europene la București

„Ένδυση. Veșminte tradiționale grecești”: Expoziție – București

Ελληνικά

Fundația Culturală Greacă ia parte la seria de evenimente organizate la București, cu prilejul Nopții Institutelor Culturale (24/6), cu o expoziție dedicată veșmintelor tradiționale grecești.

Citește în continuare „Ένδυση. Veșminte tradiționale grecești”: Expoziție – București

FFE 2016 – Premiul de popularitate a revenit filmului „Mica Anglie”

Ελληνικά

În cadrul ediției XX a Festivalului Filmului European, desfășurat la București în perioada 5-15 mai, filmul grecesc „Mica Anglie” al regizorului Pantelis Voulgaris (2013) a obținut Premiul de popularitate, la categoria de lungmetraje, în urma voturilor acordat de public pe site-ul Festivalului. Citește în continuare FFE 2016 – Premiul de popularitate a revenit filmului „Mica Anglie”

Cursuri de limbă greacă

Cursuri de limbă greacă
8 februarie – 6 aprilie 2016
Perioada de înscriere:
18 ianuarie – 5 februarie (în zilele lucrătoare)
Perioada cursului:
8 februarie – 6 aprilie 2016(18 lecții/ 36 de ore, cu o frecvență de două lecţii a câte două ore/ săptămână)
Adresă: Fundația Grigoriade, Str. Corbeni nr. 25, sector 2, Bucureşti, România (în apropierea Cinematografului Europa)
Taxă: 600 RON

Citește în continuare Cursuri de limbă greacă

Istorie în documente: Mavrocordații (1711-1786)

English

DAR Development Publishing anunţă lansarea volumului Istorie în documente: Mavrocordații (1711-1786). Realizarea acestui volum foto-documentar a fost posibilă cu sprijinul Ministerului Culturii, prin Administrația Fondului Cultural Național, care a cofinanţat această apariţie editorială.

Citește în continuare Istorie în documente: Mavrocordații (1711-1786)

Spectacol de teatru-dans „Poveste fără nume”

Ελληνικά
English

Asociația Culturală Greacă din România NOSTOS vă invită la spectacolul Poveste fără nume, organizat în colaborare cu Fundația Culturală Greacă, cu sprijinul Ambasadei Republicii Elene la București și al Camerei de Comerț a Greciei. Spectacolul are ca punct de plecare piesa de teatru omonimă a lui Iakovos Kambanellis, iar muzica îi aparține lui Manos Hatzidakis.

Citește în continuare Spectacol de teatru-dans „Poveste fără nume”

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Animest 2015

Ελληνικά
English

În cadrul proiectului inițiat de greekanimation.com, Fundația Culturală Greacă din București, în colaborare cu ASIFA Hellas, participă la Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Animest 2015, cu prilejul împlinirii a 70 de ani de la crearea primului film grecesc de animație (1945-2015).

Citește în continuare Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Animest 2015

Fundația Culturală Greacă, în vizită la Spațiul Public European

Ελληνικά
English

Cu prilejul Nopții Institutelor Culturale 2015, Fundația Culturală Greacă vă invită să vizitați expoziția „Monumente paleocreștine și bizantine din Thessalonic”, care va fi deschisă în perioada 19 iunie – 3 iulie la Spațiul Public European.

Citește în continuare Fundația Culturală Greacă, în vizită la Spațiul Public European

București – România