BEING PRESENT cu Alexis Fousekis

Fundația Culturală Greacă din București, în parteneriat cu LINOTIP – Centru Independent Coregrafic și Institutul Liszt București / Liszt Intézet Bukarest, organizează în perioada 1-3 iunie 2023 workshopul “Being Present” susținut de dansatorul grec Alexis Fousekis.

Scopul workshopului este acela de a te familiariza cu propriile limite fizice și de a ți le accepta, de a-ți îmbunătăți relația cu tine însuți, cu spațiul care te înconjoară și cu cei cu care lucrezi, astfel încât să te poți exprima și comunica liber prin intermediul limbajului corpului. Ești în prezent. Ești.

Program Workshop: 1-3 iunie 2023, interval orar 10:00-13:00

Linotip – Centru Independent Coregrafic, Strada Ion Brezoianu
Nr. 23-25 – Palatul Universul, corp B, Etaj 1 – București

 

© Lucie Jansch

 

“Being Present” — Acceptă, învață, fii martor, fii

Începutul workshopului este probabil partea cea mai importantă, atunci când participanții devin conștienți de simțurile lor în timp și în spațiu, exersând principiile de bază ale dansului contemporan, principii care le activează corpul și memoria acestuia. Apoi, urmează un set de exerciții de improvizație, ce implică mai multe grade de dificultate și mișcare în spațiu, cu scopul ca fiecare să-și găsescă propriile modele de mișcare. Cursul propune o fază de mișcare extensivă, ce se bazează pe tehnici de dans (Graham, Limon, Release), îmbinate cu elemente acrobatice, după modelul tehnicii de teatru în mișcare a lui Robert Wilson, influențată de tehnicile lui Butoh și Kabuki (grounding, release și energy management). La final, cu ajutorul elementelor deprinse de-a lungul workshopului, se va construi o coregrafie ce va fi prezentată în fața colegilor.

 

Despre Alexis Fousekis:

Alexis Fousekis este dansator, performer, coregraf și profesor de dans, stabilit în Grecia. A studiat dansul contemporan la Școala Naționlă de Dans din Atena, Grecia, iar după absolvire a obținut o bursă la Școala Marthei Graham din New York. Alexis face parte din echipa artistică a lui Robert Wilson la următoarele producții:

1) “Oedipus Rex” – Teatrul Antic din Pompei, Teatrul Național din Napoli (Teatrul Mercadante), Teatrul Antic din Epidarus, Festivalul “Theatre Olympics” din St. Petersburg, Festivalul Teatrului Național din Budapesta, “Teatro Olympico” din Vicenza (Italia);

2) “Massiah”- ca solist la evenimentul “Săptămâna Mozart 2020” care a avut loc la Casa lui Mozart în Salzburg (Austria), Teatrul Champes Elysse în Paris și Grand Theatre de Geneve (Elveția)

3) “Bach 6 Solo” cu Jenifer Koh, coregrafiat de Lucinda Childs la Chapelle Saint-Louis de la Salpetriere din Paris.

Alexis face parte, de asemenea, din echipa de producție de la Watermill Center din New York. A coloborat cu mai mulți artiști: Linda Kapetanea și Jozef Frucek, The Rootlessroot Dance Company, într-un turneu în mai multe orașe (Lichtenstein, Geneva, București – Festivalul “Like CNDB 2017” si Shatin Town Hall – Festivalul Cultural din Hong Kong în 2016); Dionysis Savopoulos și Ermis Malkotsis, în spectacolul “Plutus”; Konstantinos Rigos, în spectacolul “Arkadia”; Marianna Kavallieratos, în performance-urile ”Stream, Death and They”; Giannis Kakleas, în piesele “Acharnes”, “Killing Game”, “Le Misanthrope”, “Cyrano de Bergerac”; Thomas Moschopoulos, în Mojo and Shades in Hades (Alternative Stage of GNO); Euripides Laskaridis în Ridicule and Transformation and The Walk; Stella Fotiadi, în Hands/Χέρια și Seeking Bliss; Giannis Antoniou în “Memoirs of a Sailor” la Opera Națională din Kuweit; Athanasia Kanellopoulou în “Exodus” la Festivalul de dans Ramallah din 2019; Michalis Theophanous în “Sans Word” and Tzeni Argyriou în “Synomilies”.

Alexis a câștigat premiul Stavros Niarchos Foundation Artist Fellowship by ARTWORKS (2021), iar din 2011 susține workshopuri de dans contemporan și improvizație în mai multe școli de dans din Grecia. El este membru activ la Aliki Kontziou Gousa (din 2011) și al Școlii de Dans Michalis Nalmpantis Fix (din 2017) pregătind tinerii dansatori pentru a susține examenele la Școala de Dans de Stat și la Ministerul Culturii. În 2020, a început colaborarea cu “Athens Conservatoire”, sub supravegherea directorului artistic Lila Zafeiropoulou, ca profesor pentru orele dedicate profesioniștilor și pre-profesioniștilor.