Biblionet

Biblionet constituie o arhivă unică de înregistrare și catalogare a producției de carte grecească și, totodată, un instrument de promovare a acesteia în rândul publicului larg. Este, de fapt, o bază de date bibliografice, care înregistrează neîntrerupt, începând cu 1998, întreaga producție editorială grecească și le servește drept instrument profesioniștilor din domeniul editorial, care, de altfel, au și contribuit la crearea ei. În plus, Biblionet este o „fereastră deschisă spre Lumea cărții”, oferindu-le tuturor acces gratuit la mii de date bibliografice, precum și informații despre cele mai recente cărți, chiar înainte ca acestea să apară în librării.

Biblionet oferă posibilitatea de a căuta informații după titlu, autori sau edituri, cu numeroase alternative de căutare complexă. Toate datele sunt interconectate prin linkuri active, astfel încât navigarea între câmpuri și obținerea de informații sunt simplificate.

 

Târgul Internațional de Carte de la Salonic (TICS)

Unic printre târgurile de carte din Grecia, TICS a fost inaugurat în mai 2004, cu scopul de a poziționa Grecia pe harta târgurilor internaționale de carte. În curând, s-a transformat într-o rețea de schimburi culturale și comerciale între Europa, Balcani, Mediterană și Orientul Mijlociu. Astăzi el este una dintre cele mai importante instituții culturale ale țării, cu o recunoaștere internațională. Este organizat de Fundația Culturală Greacă, Helexpo, Federația Panelenă a Editurilor și Librăriilor și de Primăria Salonicului. Se desfășoară sub egida și cu sprijinul Ministerului Culturii și Sportului.

 

Participarea FCG la târguri internaționale de carte

În cadrul strategiei urmate de FCG privind cartea, o activitate foarte importantă este promovarea acesteia în străinătate printr-o serie de acțiuni precise. Prin intermediul unei abordări complexe a sferei editoriale, se urmărește reprezentarea deplină a cărții grecești pe piețele străine. FCG, în colaborare cu Ministerul Culturii și Sportului, organizează în fiecare an participarea greacă la târgurile internaționale de carte din întreaga lume: Frankfurt, Bologna, Cairo, Paris, Londra, Peking, Moscova etc., unde se distinge prin evenimente care dovedesc că interesul pentru cartea grecească este constant. Prin intermediul unor organizări și colaborări reușite la târgurile de carte, FCG creează un laborator viu de idei, soluții și strategii pentru promovarea literaturii grecești în străinătate, cu participarea organizatorilor, a editorilor, a scriitorilor, a traducătorilor și a altor factori implicați în domeniul cărții.

 

Festival de carte pentru copii și adolescenți

FCG primește, într-un spațiu special amenajat în grădina unde își are sediul (Vila Bodosakis), în inima cartierului Palio Psychiko, copii și adolescenți, oferindu-le prilejul de a cunoaște bogata lume a cărții prin intermediul unui program de evenimente care cuprinde prezentări de carte, întâlniri cu scriitori și ilustratori, spectacole de teatru și muzică, discuții, ateliere etc. Festivalul se desfășoară în colaborare cu Direcția Regională și cu Direcțiile locale pentru Educație Primară și Gimnazială.

 

Activități și evenimente dedicate cărții

În cadrul strategiei sale pentru promovarea lecturii, FCG organizează, de-a lungul întregului an, o serie de activități și evenimente al căror scop este să arate valoarea cărții ca bun cultural care se adresează tuturor cetățenilor:

  • Ziua Internațională a Poeziei / 21 martie
  • Ziua Internațională a Cărții pentru Copii / 2 aprilie
  • Ziua Internațională a Cărții / 23 aprilie
  • Evenimente omagiale dedicate unor scriitor însemnați
  • Lecturi/ întâlniri literare
  • Seminarii despre carte

 

Greeklit.gr
Noua rețea internațională de traducere a cărții grecești

Ministerul Culturii și Sportului, în colaborare cu Fundația Culturală Greacă, redemarează programul prin care este susținută traducerea cărții de limbă greacă în alte limbi. Este vorba despre o platformă care le permite celor din domeniul cărții să comunice și să fie la curent cu rețeaua internațională. Greeklit va constitui o bază de date care va fi îmbogățită și lărgită ca răspuns la nevoile și datele realității în continuă dezvoltare.

Având ca prioritate funcționarea acestei platforme, FCG va colabora toate grupurile de profesii din domeniul cărții care sunt implicate direct în promovarea și traducerea cărților de limbă greacă în alte limbi/țări. Rețeaua are ca scop adunarea, înregistrarea și catalogarea tuturor categoriilor profesionale: editori, librari, scriitori, traducători, redactori, ilustratori, graficieni și agenți literari. Este vorba despre o inițiativă însemnată, care vine să acopere o nevoie reală, și anume de a deschide cartea greacă spre exterior, având ca scop principal promovarea și limbii și a literaturii grecești.