Cuvânt de salut

Fundația Culturală Greacă a fost fondată în timpul președinției lui Konstantinos Karamanlis, cu scopul ambițios de a fi o instituție deschisă spre lumea din afara Greciei, în vederea promovării limbii și culturii grecești. Viziunea aceasta ne călăuzește și astăzi, când adaptarea la mediul digital a devenit imperioasă, întrucât ne oferă posibilitatea de a ne adresa mai ușor unui public larg, fără constrângeri în spațiu. Năzuința noastră este de a înnoi activitatea culturală a Fundației Culturale Grecești, de a crea conexiuni în vederea unei colaborări constructive cu instituții culturale importante și de a deveni un centru de dialog cu opțiuni creative, capabile să sensibilizeze prin calitatea lor publicul din Grecia, dar și din afara acesteia. Puncte de referință în activitatea noastră sunt școlile, catedrele de studii neoelene, comunitățile grecești, iar ca aliați ne stau greci merituoși care contribuie la răspândirea culturii grecești în toate manifestările ei. Un țel la fel de important sunt susținerea cărții și sublinierea valorii ei. În acest scop, FCG face posibilă participarea Greciei la târgurile internaționale de carte din străinătate, organizează în fiecare an Târgul Internațional de Carte de la Salonic, iar prin programul de finanțare a traducerilor, Greeklit.gr, producția de carte călătorește mai ușor pe piața externă de carte, care este un mediu competitiv. În plus, rețeaua Biblionet este actualizată, constituind un loc sigur de informare și un instrument foarte util. Sperăm să răspundem cu perseverență misiunii pe care ne-am propus-o.

Nikos A. Koukis
Președinte al FCG

Istorie și scop

Fundația Culturală Greacă (FCG) a fost fondată în 1992 prin decizia unanimă a Parlamentului Grec și își are sediul în reședința regretatului om de afaceri grec Prodromos Bodosakis. Primul președinte al FCG a fost profesorul Ioannis Gheorgakis. Scopul întemeierii ei este promovarea limbii și culturii grecești în întreaga lume.
Având ca activitate principală evenimentele culturale, promovarea cărții, teatrul, muzica, artele vizuale, cinematograful și predarea limbii grecești, Fundația Culturală Greacă a dovedit că deține cunoașterea și experiența necesare pentru promovarea culturii grecești atât în Grecia, cât și în străinătate, cu autoritate, calitate, viziune și perspectivă.

De asemenea, FCG a creat o rețea de filiale în afara Greciei, cu sediu la Alexandria, Belgrad, Berlin, București, Moscova, Odessa și Trieste. În curând, FCG va avea reprezentanți și în alte țări, prin intermediul colaborării cu ambasadele și personalitățile de acolo, care vor contribui, împreună cu noi, la misiunea de a face cunoscută cultura greacă.

FCG este membră a două rețele culturale europene importante: European Union of National Institutes for Culture (EUNIC) și Anna Lindh Foundation.

FCG colaborează strâns cu catedre universitare de studii neoelene, cu școli de limbă greacă, ambasade, centre culturale, muzee și biblioteci din întreaga lume.

Consiliu de administrație

Președinte

Nikos A. Koukis – filolog și istoric

Vicepreședinte

Andreas Sideris – editor și politolog

Trezorier

Ilias Polymenidis – economist

Membri

Fivos Gheorghios Angheletos – ministru plenipotențiar, director al Direcției pentru Educație și Cultură din cadrul Ministerului de Externe

Maria Efthymiou
Profesor de istorie la Universitatea Națională și Capodistriană din Atena

Yorgos Kaloudis
Consultant de comunicare, director general al asociației „Alianță pentru Grecia”

Louiza Karapidaki
Arheolog și critic de artă

Alexandros Mallias
Ambasador onorific

Andreas Markandonatos
Profesor de filologie clasică în cadrul Departamentului de Filologie al Universității din Peloponez

Haralambos Meletiadis
Profesor de istorie în cadrul Departamentului de Sociologie al Universității Panteion

Ioannis Polyhronopoulos
om de afaceri

Dionysios Tselendis
filolog și cadru didactic

Fani Hatziathanasiadou
Avocat

Colaborări & Parteneriate