Cavafy Museum

Adresă: C.P. Cavafy 4 (fosta stradă Lepsius și Rue Sharm el Sheik), Attarin, Alexandria
Tel.: +203/486-1598 | Ε-mail: cavafymuseum@gmail.com
Ore de vizitare: marți– duminică, 10:00-17:00.


Muzeul Kavafis din Alexandria a fost inaugurat în 1992 la inițiativa istoricului și scriitorului Kostis Moskov (1939-1998), un om de litere și de știință foarte activ și charismatic. În 1990 a fost numit atașat cultural al Ambasadei Greciei la Cairo, unde a și rămas până la moartea sa, în 1998. În timpul șederii sale în Egipt, a desfășurat o activitate intensă în vederea înființării Muzeului Kavafis și a susținerii studiului poemelor kavafice prin Colocviile Kavafice, care se desfășoară și astăzi la Cairo și Alexandria, în paralel cu numeroase evenimente literare.

Muzeul este cunoscut în Egipt sub denumirea منزل كڤافيس — Cavafy’s House —și își are sediul în apartamentul unde K.P. Kavafis a trăit timp de 35 de ani. Deși în clădire se află și alte apartamente, știm că aceasta a fost reședința lui Kavafis, fiindcă este singurul care dispune de balcon, a cărui existență este confirmată de numeroase surse. Fațada muzeului a fost renovată cu grijă, pentru a fi păstrată imaginea inițială a clădirii, iar documentele și exponatele muzeului prezintă viața și opera poetului.

Strada pe care se află muzeul se numea Lepsius în vremea lui Kavafis, însă mai târziu a fost redenumită C.P. Cavafy, în onoarea poetului grec. Clădirea era în vecinătatea Patriarhiei Ortodoxe Grecești, a Spitalului Grecesc și a bordelurilor orașului, pe care Kavafis le numea „Templul Sufletului”, „Templul Trupului” și „Templul Cărnii”.

Kavafis s-a născut în 1863 și s-a remarcat încă din timpul vieții ca poet. Alexandria era pe atunci un oraș cosmopolit, cunoscut, printre altele, pentru viața de noapte intensă, dar și ca important centru al editorilor greci. „Grámmata” a fost una dintre cele mai importante edituri grecești, unde au apărut nu doar opere ale scriitorilor greci din Egipt, ci și ale multor altora din Grecia continentală. Cu toate acestea, prima culegere de poezii a lui Kavafis a apărut în 1886, în numărul unei reviste literare grecești scoase la Leipzig, în Germania.

Kavafis a devenit cunoscut publicului englez prin intermediul lui E.M. Foster, care l-a numit „Poetul”. Câteva poeme ale lui au fost traduse în limba engleză de Valassopoulos (1821-1888). De atunci poeziile lui Kavafis au fost traduse în repetate rânduri în numeroase limbi, printre care și araba. Kavafis este indisolubil legat de Alexandria lui iubită atât prin propria operă, cât și prin opera altor scriitori, precum Lawrence Durrell, care îl elogiază pe poet în Alexandria Quartet.

Cavafy Museum 7