Grecia la Festivalul Filmului European 2023

Fundația Culturală Greacă participă la cea de-a XΧVII-a ediție a Festivalului Filmului European cu filmul Μαγνητικά Πεδία / Câmpuri magnetice (2021), regizat de Yorgos Gousis. Proiecția va avea loc în data de 19 mai, ora 18:30, la Cinema Union.

Scenariul: Yorgos Goussis, Elena Topalidou, Antonis Tsiotsiopoulos
Imaginea: Yorgos Koutsaliaris
Montajul: Dimitris Polyzos
Muzica: Lefteris Volanis
Cu: Elena Topalidou, Antonis Tsiotsiopoulos, Nikos Spanidis, Dimitris Smaelis, Dimitris Bouzos, Froso Tzanetatou
Distribuit de: Heretic

***

Sinopsis:

Elena călătorește singură, cu mașina, dar decide să schimbe traseul și ia un feribot către una dintre insule. Pe același feribot se află și Antonis, în drum spre cimitirul insulei, unde speră să îngroape o cutie cu oseminte. Când mașina acestuia se strică, Elena îl ajută să ajungă la hotel și apoi la cimitir, unde li se spune că, din motive birocratice, cutia nu poate fi lăsată acolo. Simțindu-se bine în compania celuilalt, cei doi decid să continue călătoria în căutarea unui loc bun pentru a îngropa cutia.

***

Yorgos Gousis (n. 1986, Atena) a studiat design grafic și este unul dintre cei mai cunoscuți creatori de benzi desenate și romane grafice din Grecia. În 2019 a debutat ca regizor de film cu documentarul scurt Arm Wrestler, iar Câmpuri magnetice reprezintă debutul lui în lungmetraj.

Festivaluri și premii:
2022: Cel mai bun film, Cel mai bun debut, Cel mai bun scenariu, Cea mai bună actriță, Cea mai bună muzică – Premiile Academiei Elene de Film; Valdivia IFF;
2021: Premiul Fipresci, Premiul pentru cel mai bun film din partea Asociației Criticilor de Film, Cel mai bun film de debut – Thessaloniki IFF.