Literatură contemporană pentru copii ▲ Pitch pentru edituri

În 2019 Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București a inițiat un proiect în cadrul căruia editurilor din România li se propun titluri de literatură europeană contemporană pentru copii. Astfel, în cadrul acestui pitch coordinat de Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București, editorii din România au acces la o selecție din literatura contemporană europeană pentru copii, în vederea traducerii în limba română, respectiv a publicării.

Literatura contemporană pentru copii invită cititorii, pe părinți și pe copii, deopotrivă, să gândească, să mediteze împreună. În cărțile pentru copii, poveștile, locurile și personajele le sunt mult mai umane și mai accesibile copiilor, dar „mesajul” este în fond același: educația morală a generațiilor viitoare. Astfel, clusterul EUNIC România vine cu o idee nouă către editurile de cărți de copii din România: propune o serie de publicații pentru copii de diferite vârste, în vederea publicării lor în limba română.

Cele trei ediții anterioare al evenimentului s-au desfășurat în parteneriat cu 12 ambasade și instituții culturale și din 21 de cărți propuse au fost publicate în limba română două (Makis Tsitas: Kostas vagabondul la Editura Aramis în 2021 și Bagossy László: Zâna care vede în întuneric la Editura Ars Libri în 2023). Ca urmare a relației stabilite cu diferite edituri, în 2023 au fost publicate următoarele cărți: Berg Judit: Povești de dincolo de Calea Lactee și Kerékgyártó István: Mark, băiatul care la 6 ani a salvat lumea, Editura Ars Libri Junior.

Cărțile propuse la a patra ediție a Pitch-ului sunt:
· Zalán Tibor: Királylányok nagykönyve (titlu propus în limba română: Marea carte a prințeselor), Editura Cerkabella (Ungaria), 2022 – titlu propus de Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București
· Έλενα Αρτζανίδου / Elena Ardjanidou: Η Φλο στον δρόμο (titlu propus în limba română: Călătoria lui Flo), Editura Psichogios (Grecia), 2023 – titlu propus de Fundația Culturală Greacă
· Émile Vast: Je veux un super pouvoir! (titlu propus în limba română: Vreau o super putere), Editura MeMo (Franța), 2020 – titlu propus de Institutul Francez

Gazda evenimentului va fi, ca și la ediții anterioare Márton Evelin, scriitoare și redactoare, iar fragmentele traduse din cărțile propuse vor fi prezentate de către elevii Liceului Ady Endre din București. După prezentarea textelor, reprezentanții editurilor prezente vor avea ocazia să discute cu reprezentanții institutelor culturale europene despre impresii și interesele lor, în vederea unor colaborări editoriale a cărților prezentate, precum și cu autorul și ilustratoarea cărții propuse de Institutul Liszt.

Ca eveniment conex va avea loc deschiderea expoziției de ilustrații Prințese de Kürti Andrea, care conține 40 de ilustrații realizate pentru cartea cu povești intitulată Királylányok nagykönyve (Marea carte a prințeselor) de Zalán Tibor, în prezența scriitorului și a ilustratoarei.

Eveniment organizat sub egida: EUNIC România