Festivalul Filmului European (9 – 18 mai 2014)

Ελληνικά

Concert de chitară clasică, susținut de Yorgos Nousis
8 mai, ora 19.00, grădina ICR. Compozițiile lui Yorgos Nousis combină elemente clasice și de jazz cu teme și sound-uri populare balcanice.

Miss Violence
9 mai, ora 19.30, Cinema Studio
și
14 mai, ora 16.30, Cinema „Elvira Popescu”
Grecia, 2013, 99’
dramă
Regia: Alexandros Avranas
Scenariul: Alexandros Avranas, Kostas Peroulis
Imaginea: Olympia Mytilinaiou
Montajul: Nikos Helidonidis
Sunetul: Nikos Bougioukos
Cu: Themis Panou, Reni Pittaki, Eleni Roussinou, Sissy Toumasi, Kalliopi Zontanou
Distribuit de: Elle Driver
O dramă neagră despre o familie disfuncțională, lipsită de emoții, sub codul tăcerii (Hollywood Reporter), care îți taie răsuflarea (Variety), extraordinară, șocantă (Indiewire).
Oare ce determină un copil să ia decizia că nu mai vrea să trăiască? Această fetiță, simbol al multor copii din ziua de azi, obligați să se supună normelor unei societăți dure, fără speranță, se arată în toată goliciunea ei și dezvăluie toate formele de exploatare și de manipulare ale unui sistem pe care mulți continuă încă să-l numeasc㠄familie”. Alexandros Avranas

În ziua în care împlinea 11 ani, Angeliki se aruncă de la balcon și moare. În timp ce poliția și serviciile sociale încearcă să afle motivele aparentei sinucideri, familia fetei insistă că a fost un accident. Ce secrete a luat tânăra Angeliki cu ea? De ce familia ei insistă atât să o dea uitării și să meargă mai departe?

Alexandros Avranas s-a născut în 1977, în Larissa, Grecia. A studiat sculptura la Școala de Arte Frumoase din Atena și a continuat studiile la Berlin. Avranas a debutat în lungmetraj în 2008, cu filmul Without. Miss Violență, cel de-al doilea lungmetraj, a fost selecționat în competiția Festivalului Internațional de Film de la Veneția, anul trecut.

Website: http://missviolence.com

2014-05-09-ΒΟΥΚ-ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ 92014-05-09-ΒΟΥΚ-ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ 10

Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά / Eterna întoarcere a lui Antonis Paraskevas / The Eternal Return of Antonis Paraskevas
11 mai, ora 15.00, Cinema Studio
Grecia / Cehia, 2013, 88’
dramă
Regia și scenariul: Elina Psykou
Imaginea: Dionysis Efthymiopoulos
Montajul: Nikos Vavouris
Muzica: Yannis Veslemes
Cu: Christos Stergioglou, Maria Kallimani, Yorgos Souxes
Distribuit de: M-appeal
Antonis Paraskevas este un erou tragic. Soarta îi este prestabilită, sfârșitul este inevitabil și nu poate să facă nimic ca să schimbe asta. Ca orice erou, este obligat să supraviețuiească și să încerce să-și câștige nemurirea. Și tocmai despre asta este vorba în film: despre nemurire. Este posibil ca Antonis să nu-și mai revină niciodat㠖 cel puțin nu fizic – dar amintirea lui va reveni mereu. Elina Psikou

Antonis ajunge într-un hotel de pe malul mării. Este iarnă, hotelul este închis, iar Antonis cutreieră împrejurimile de unul singur. S-ar putea spune că are tot timpul din lume, asta până când știrile TV anunţă dispariția binecunoscutului jurnalist Antonis Paraskevas.

Elina Psikou (1977, Atena) a studiat regie de film și sociologie la Atena, apoi istoria culturii la Paris. Înainte de acest film, a realizat scurtmetrajele Sunday trip (2004) şi Summer Holidays(2006). Eterna întoarcere a lui Antonis Paraskevas este primul ei lungmetraj, selectat în numeroase festivaluri şi considerat o revelaţie. În prezent lucrează la un nou proiect, scenariul pentru Ivo și Sofia fiind selectat, în 2013, pentru Berlinale Residency.

Premii:
Cel mai bun actor, Premiul FIPRESCI – Festivalul de Film de la Salonic, 2013; Premiul secţiunii Works in Progress – Festivalul Internaţional de Film de la Karlovy Vary, 2012.

Website: www.eternalreturnofantonisparaskevas.com

September
11 mai, ora 17, Cinema „Elvira Popescu”
Grecia / Germania, 2013, 105’
dramă
Regia: Penny Panayotopoulou
Scenariul: Penny Panayotopoulou, Kallia Papadaki
Imaginea: Giorgos Michelis
Montajul: Petar Markovic
Muzica: Giorgos Zachariou
Cu: Nikos Diamandis, Kora Karvouni, Youlika Skafida, Maria Skoula
Distribuit de: PPProductions
Un film precum luna septembrie – melancolic, dar și plin de speranța unui nou început. Septembrie este un film liniștit, aproape mut. Interacțiunea umană și înțelegerea profundă sunt adesea lipsite de cuvinte. Penny Panayotopoulou

Ana duce o viață liniștită alături de câinele ei, Manu. Sunt familia perfectă până când, într-o zi, Manu moare, iar viața ei este dată peste cap. Îl îngroapă în grădina unor vecini de peste drum. Se luptă să vorbească depre suferința și singurătatea pe care le simte. Se refugiază în familia fericită a vecinilor ei. La început, este un intrus iscoditor, apoi devine un parazit, cerând să fie iubită și acceptată. Dar, spre deosebire de Manu, familia de peste drum nu are nevoie de afecțiunea Anei.

Penny Panayotopoulou a studiat dreptul și regia de film, la Atena și la Londra. Debutează în cinematografie cu scurtmetrajul Eldorado (1988). Cu filmul Hard Goodbyes: My Father (2002) câștigă premii la festivalurile de la Locarno, Mons şi Salonic. Din 1994, a lucrat independent, realizând producția și regia unor documentare și filme de ficțiune pentru televiziunea naţională. Din 2004 predă la Universitatea din Salonic.

Nominalizări: Globul de cristal – Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary (2013).

Website: http://pennypanayotopoulou.wordpress.com