«Ωδή στη θάλασσα»: Εικαστική έκθεση στην Οδησσό

Η έκθεση εγκαινιάζεται στο Παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού την Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016, στις 16:00 και παρουσιάζεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνονται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στην Οδησσό για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

Είναι αποτέλεσμα συνεργασίας με το 3ο εργαστήριο ζωγραφικής και ομάδας σπουδαστών του εργαστηρίου χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΒΜΜ).

Τα έργα φιλοτεχνήθηκαν στο πλαίσιο προγράμματος κοινής δράσης του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων. Εμπνεύστηκαν από τα ευρωπαϊκά προγράμματα «Ολκάς» και «Λιμήν» που υλοποίησε το ΕΚΒΜΜ υπό την επιστημονική καθοδήγηση της Δρ. Φλώρας Καραγιάννη, με στόχο την προβολή και ανάδειξη του βυζαντινού-μεσαιωνικού πολιτισμού που σώζεται στα λιμάνια του Βόρειου Αιγαίου και της Μαύρης θάλασσας, καθώς και την καθιέρωση του θεσμού «Πολιτιστικό λιμάνι της Μαύρης θάλασσας». Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και ο Δήμος Οδησσού συνεργάστηκαν ως εταίροι στα προγράμματα «Ολκάς» και «Λιμήν» αντίστοιχα.

Η εικαστική έκθεση των καθηγητών Μανόλη Γιανναδάκη, Γιώργου Τσακίρη και των φοιτητών τους, αποτελείται από έργα σύγχρονης τέχνης, πάνω σε χαρτί ή καμβά (σχέδια, μελάνια ελαφριές και βαριές χρωματικές ύλες), χαράξεις σε μήτρες και εκτυπώσεις με μονότυπα – μονοτυπίες – αναγλυφοτυπίες – ηλεκτρονικές εκτυπώσεις με συνδυαστικά τεχνοτροπικά συστήματα, αλλά και κατασκευές και εγκαταστάσεις.
Θεματολογία των έργων είναι η θάλασσα, η ζωή γύρω από αυτή και ο ρόλος της στην αλληλεπίδραση των πολιτισμών. Τα φιλοτεχνημένα έργα ερμηνευτικά στοιχειοθετούν μια «Ωδή στη Θάλασσα».

Η έκθεση συμβάλει στη γνωριμία και σύνδεση του ουκρανικού κοινού με τα προγράμματα «Ολκάς» και «Λιμήν». Πρωτίστως όμως, δίνει την ευκαιρία στο κοινό να έρθει σε επαφή με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία της Ελλάδας και ειδικότερα με τα έργα νέων καλλιτεχνών που σχετίζονται με την εκπαιδευτική διαδικασία των εργαστηρίων ζωγραφικής και χαρακτικής της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση θα λειτουργήσει έως 31/05/2016 και η παρουσίασή της στάθηκε δυνατή χάρις στην οικονομική υποστήριξη του κ. Π. Μπούμπουρα, Προέδρου της κατασκευαστικής εταιρείας «Ήφαιστος».

Συμμετέχουν οι:

Ανδρεάδη Λάγια, Αρίδα Χρύσα, Άψυχου Ειρήνη, Γαλανόπουλος Γρηγόρης, Γεωργιτσέλι Μπορισλάβα, Γιανναδάκης Μανόλης, Γκανή Γαρυφαλιά, Δαλάκα Αλεξάνδρα, Δεσπούδης Χρήστος, Δημητράκης Μανώλης, Θεοδώρα Χαρούλα, Καμαλακίδου Κορίνα, Καρπούζη Θάλεια, Κατσιός Παναγιώτης, Καψάλη Σταυρούλα, Κότσαλα Νατάσσα, Κυριακίδης Στράτος, Κωτούλας Κώστας, Λαζαρίδης Γιώργος, Λιόκα Άννα, Μπογιατζής Δημοσθένης, Νάκου Αλεξάνδρα, Νικολακοπούλου Ελένη, Οικονόμου Δήμητρα, Παλάντζας Δημήτρης, Παναγιώτου Αγγέλα, Παναγιώτου Μαρία, Παπαδάκη Μαρίνα, Παπαδοπούλου Ελένη, Παπακώστα Ελένη, Πλαγκέτη Ανδριάνα, Πούλιος Θανάσης, Πρασσά Θεοδώρα, Σαββίδου Αναστασία, Σακκά Κατερίνα Ιακύνθη, Σιώπη Τάνια, Σοφιανοπούλου Άννυ, Στεριανός Στράτος, Συκινιώτη Δανάη, Συρεγγέλα Μάρσυ, Ταϊγανίδου Ιωάννα, Τατάκης Φίλιππος, Τόγιας Γιώργος, Τόλιου Ελευθερία, Τσακίρης Γιώργος, Τσακίρης Κωνσταντίνος, Τσόγκα Ιωάννα, Φωτοπούλου Ελένη, Χατζηαθανασίου Έλενα, Χατζηνεοφύτου Ελένη.