Ο Κόσμος του Βιβλίου

ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ

Η Βιβλιονέτ αποτελεί ένα μοναδικό αρχείο καταγραφής και οργάνωσης της ελληνικής βιβλιο-παραγωγής και ταυτόχρονα ένα μέσο προβολής της στο ευρύ κοινό. Πρόκειται για μια βιβλιογραφική βάση δεδομένων η οποία καταγράφει ανελλιπώς από το 1998 όλη την ελληνική εκδοτική παραγωγή  και λειτουργεί ως εργαλείο στα χέρια των επαγγελματιών του βιβλίου, από τους οποίους άλλωστε και γεννήθηκε. Ταυτόχρονα είναι ένα «ανοιχτό παράθυρο στον Κόσμο του Βιβλίου», προσφέροντας σε όλους δωρεάν πρόσβαση σε χιλιάδες βιβλιογραφικές πληροφορίες καθώς και ενημέρωση για νέες εκδόσεις, πριν ακόμα αυτές φτάσουν στα βιβλιοπωλεία.

Η Βιβλιονέτ παρέχει τη δυνατότητα αναζήτησης πληροφορίας για τίτλους , πρόσωπα ή εκδοτικές εταιρείες με διάφορους εναλλακτικούς τρόπους. Όλα τα δεδομένα συνδέονται μεταξύ τους με ενεργούς συνδέσμους έτσι ώστε να είναι εύκολη η πλοήγηση μεταξύ των πεδίων και συνδυαστική η άντληση πληροφοριών.

 

Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Μοναδική στην κατηγορία της στον ελληνικό χώρο, η ΔΕΒΘ εγκαινιάστηκε τον Μάιο του 2004 με στόχο να εντάξει την Ελλάδα στον χάρτη των Διεθνών Εκθέσεων Βιβλίου. Σύντομα κατάφερε να αναδειχθεί σε κομβικό άξονα πολιτιστικών και εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ευρώπης, Βαλκανίων, Μεσογείου και Μέσης Ανατολής. Σήμερα αποτελεί έναν από τους πλέον σημαντικούς πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας με διεθνή αναγνώριση. Διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, την ΔΕΘ-Helexpo, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών και Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ)και τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Πραγματοποιείται με την εποπτεία και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Συμμετοχή του ΕΙΠ σε Διεθνείς Εκθέσεις Βιβλίου

Μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής που ακολουθεί το ΕΙΠ για το ελληνικό βιβλίο, πολύ σημαντική είναι η προώθησή του στο εξωτερικό με μια σειρά συγκεκριμένων δράσεων. Μέσω μιας πολύπλευρης προσέγγισης του εκδοτικού κλάδου, επιδιώκεται η πληρέστερη εκπροσώπηση του ελληνικού βιβλίου στις ξένες αγορές. Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, διοργανώνουν κάθε χρόνο την ελληνική συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις βιβλίου σε όλο τον κόσμο: Φρανκφούρτη, Μπολόνια, Κάιρο, Παρίσι, Λονδίνο, Πεκίνο, Μόσχα, κ.ά. που αναδεικνύεται με εκδηλώσεις που αποδεικνύουν πως το ενδιαφέρον για το ελληνικό βιβλίο και την ελληνική λογοτεχνία είναι διαρκές και συνεχόμενο. Το ΕΙΠ, μέσω των επιτυχημένων διοργανώσεων και των συνεργασιών του στις εκθέσεις βιβλίου, δημιουργεί ένα ζωντανό εργαστήριο παραγωγής ιδεών και αναζήτησης δρόμων και λύσεων για την προώθηση της ελληνικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό, με τη συμμετοχή των διοργανωτών, των εκδοτών, των συγγραφέων, των μεταφραστών, και όλων των υπόλοιπων συντελεστών του χώρου.

 

Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού υποδέχεται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους στον κήπο που στεγάζεται το Ίδρυμα στην Έπαυλη Μποδοσάκη, στην καρδιά του Παλαιού Ψυχικού, παιδιά και εφήβους δίνοντάς τους την ευκαιρία να γνωρίσουν τον κόσμο και τον πλούτο του βιβλίου μέσα από ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων με παρουσιάσεις βιβλίων, συναντήσεις με συγγραφείς και εικονογράφους, θεατρικά και μουσικά δρώμενα, συζητήσεις, εργαστήρια κ.ά. Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση και τις κατά τόπους Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού.

 

Δράσεις και εκδηλώσεις για το βιβλίο

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ), στο πλαίσιο της πολιτικής του για την προβολή και προώθηση της φιλαναγνωσίας διοργανώνει, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς σειρά δράσεων και εκδηλώσεων με στόχο την ανάδειξη του βιβλίου ως πρωτεύον πολιτιστικό αγαθό που απευθύνεται σε όλους τους πολίτες.

  • Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης / 21 Μαρτίου
  • Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου / 2 Απριλίου
  • Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου / 23 Απριλίου
  • Αφιερώματα σε σημαντικούς συγγραφείς
  • Λογοτεχνικές αναγνώσεις / συναντήσεις
  • Σεμινάρια περί βιβλίου

 

Greeklit: Το ελληνικό βιβλίο στον κόσμο

Το ΥΠΠΟΑ, στο πλαίσιο της πολιτικής του για δράσεις που θα συμβάλλουν στη διάδοση των Ελληνικών Γραμμάτων στο εξωτερικό, εγκαινιάζει πρόγραμμα επιδότησης μεταφράσεων τίτλων κάθε κατηγορίας της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής σε άλλες γλώσσες.

Πρόκειται για έργα της σύγχρονης αλλά και της παλαιότερης γραμματείας, της πνευματικής, επιστημονικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας στην ελληνική γλώσσα, τα οποία μπορούν να διεισδύσουν σε ξένες αγορές βιβλίου και να συμβάλουν στη διάδοση τόσο της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς όσο και της σύγχρονης δημιουργίας.​​

Στόχος είναι η ανάδειξη και η προώθηση της δυναμικής ελληνικής βιβλιοπαραγωγής των Ελλήνων δημιουργών στο εξωτερικό, τόσο μέσω του μεταφραστικού προγράμματος, όσο και μέσω της συνεχούς ενημέρωσης για δράσεις και ειδήσεις που αφορούν τα Ελληνικά Γράμματα.

Επίσης, προγράμματα όπως επιδοτήσεις για κινητικότητα και φιλοξενία συγγραφέων, εκδοτών και επαγγελματιών του χώρου αλλά και μια βάση δεδομένων με τους επαγγελματίες του κλάδου του βιβλίου θα εμπλουτίσουν πολύ σύντομα την πλατφόρμα www.greeklit.gr