Φεστιβάλ Σοπέν Βελιγραδίου

Η Εστία Βελιγραδίου του ΕΙΠ συμμετέχει στη διοργάνωση του φετινού Belgrade Chopin Fest.

Πρόκειται για ένα διεθνές Φεστιβάλ, αφιερωμένο στη μουσική του Σοπέν, το οποίο αποτελεί συνέχεια της Σοπενιάδας Βελιγραδίου, μιας σερβικής εκδήλωσης με παράδοση 25 χρόνων. Διεθνή χαρακτήρα απέκτησε η διοργάνωση το 2012 και από τότε προσφέρει την ευκαιρία στους καλύτερους νέους πιανίστες από όλη την Ευρώπη να εμφανισθούν στο κοινό του Βελιγραδίου.

Στη φετινή διοργάνωση θα λάβει μέρος ένας νέος Έλληνας πιανίστας, ο Θεόδωρος Τζοβανάκης, κατά την τελετή λήξης του Φεστιβάλ, όπου θα παρουσιαστούν εκτός από έργα Σοπέν, και δύο έργα του Δημήτρη Μητρόπουλου (Beatrice, 1915, και Τέσσερις Κυθηραϊκοί Χοροί, 1926), που σπάνια έχει την ευκαιρία να απολαύσει το σερβικό κοινό.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ:
– Επίσημα εγκαίνια: Aljoša Jurinić, Κροατία, Ρεσιτάλ Πιάνου
Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου, 20:00, Δημαρχείο Βελιγραδίου
– Μουσική βραδιά: Milica Sekulić, Σερβία, Ρεσιτάλ Πιάνου
Σάββατο, 28 Φεβρουαρίου, 20:00, Ωδείο Stanković
– Τελετή λήξης: Θεόδωρος Τζοβανάκης, Ελλάδα, Ρεσιτάλ Πιάνου
Κυριακή, 1η Μαρτίου, 20:00, Dom Vojske Srbije

O Θοδωρής Τζοβανάκης σπούδασε στην Ελλάδα, την Γερμανία, την Σκωτία και την Ολλανδία με υποτροφίες του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, του Yamaha Music Foundation και του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης». Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει συμπράξει με φιλαρμονικές ορχήστρες σε Ελλάδα, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Αυστρία, Ολλανδία, Ισραήλ και Ουκρανία. Έχει κερδίσει βραβεία σε ελληνικές και διεθνείς διοργανώσεις και έχει πραγματοποιήσει ρεσιτάλ πιάνου και συναυλίες μουσικής δωματίου σε Ευρώπη, Αμερική, Αφρική και Μέση Ανατολή. Σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση έχει ερμηνεύσει και ηχογραφήσει έργα για σόλο πιάνο και έργα για φωνή και πιάνο των Δημήτρη Μητρόπουλου και Αιμίλιου Ριάδη. Ηχογραφήσεις του έχουν παρουσιαστεί στην Κρατική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση της Ελλάδας, της Ολλανδίας, της Μολδαβίας, του Ισραήλ και της Τσεχίας.

26 Φεβρουαρίου – 1η Μαρτίου 2015