Το ΕΙΠ σε πρωταγωνιστικό ρόλο στη Νύχτα Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας – Βουκουρέστι

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού συμμετέχει με δύο εκδηλώσεις στη Νύχτα της Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας:
– Ανάγνωση αποσπασμάτων του μυθιστορήματος του Παύλου Μάτεσι «Η Μητέρα του σκύλου», από την ηθοποιό Ada Navrot, στον κήπο του Εθνικού Μουσείου Ρουμανικής Λογοτεχνίας. Σημειώνεται ότι το μυθιστόρημα πρόκειται να εκδοθεί το 2022 στη Ρουμανία από τις Εκδόσεις Curtea Veche, σε μετάφραση του Claudiu Sfirschi-Lăudat, επικεφαλής της Εστίας του ΕΙΠ στο Βουκουρέστι.
– Ρεσιτάλ κλασικής μουσικής από τους Alexandru Spînu και Daniela Tudor.

Η Νύχτα της Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας διεξάγεται με στόχο την προβολή και προώθηση της φιλαναγνωσίας καθώς και της μετάφρασης λογοτεχνικών έργων. Οι αναγνώσεις προγραμματίζονται σε ανοιχτούς χώρους της Ρουμανικής πρωτεύουσας, όπως στον κήπο του Εθνικού Μουσείου Ρουμανικής Λογοτεχνίας, στην πλατεία του Θεάτρου Odeon, στη στέγη του Βιβλιοπωλείου Kretzulescu, στην είσοδο του Εθνικού Μουσείου Ιστορίας Ρουμανίας κ.ά.

Η Εστία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βουκουρέστι εγκαινιάστηκε το 2008 με στόχο την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού μέσα από πολιτιστικές εκδηλώσεις και μαθήματα ελληνικής γλώσσας. Για τον σκοπό αυτό, δημιουργήθηκαν στενοί δεσμοί με ρουμανικούς και ξένους πολιτιστικούς φορείς στο Βουκουρέστι. Η Εστία Βουκουρεστίου του ΕΙΠ είναι μέλος του τοπικού δικτύου EUNIC και συμμετέχει τακτικά στις κοινές εκδηλώσεις του όπως η Νύχτα των Πολιτιστικών Ινστιτούτων, το Φεστιβάλ Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το Σαλόνι των Κινούμενων Σχεδίων, η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών, η Νύχτα της Λογοτεχνίας κ.ά.