Παιδική Γωνιά στη 14η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Μια από τις βασικές προτεραιότητες της ΔΕΒΘ είναι η καλλιέργεια της αγάπης για τα βιβλία και τη μάθηση στα παιδιά και στους εφήβους, ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι η επαφή με εκπαιδευτικούς και δασκάλους.

Η Παιδική, Εφηβική και Εκπαιδευτική Γωνιά διοργανώνει κάθε χρόνο ένα πολύ πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που περιλαμβάνει αφηγηματικές, διαδραστικές και ευρηματικές παρουσιάσεις βιβλίων που ενθουσιάζουν τα παιδιά, αλλά και συζητήσεις που αφορούν την κοινωνική και την σχολική ζωή παιδιών, δασκάλων και γονιών.

Είναι σταθερή οι πεποίθηση της ΔΕΒΘ ότι το βιβλίο είναι το εισιτήριο για τη μαγική χώρα της ανάγνωσης, μια χώρα που επιτρέπει στα παιδιά να διαβάσουν, να χαμογελάσουν, να συγκινηθούν, να ονειρευτούν, να γνωρίσουν πράγματα, να ταξιδέψουν σε παραμυθένιους κόσμους. Τα βιβλία είναι πολύτιμος θησαυρός για τα παιδιά όλου του κόσμου!

Η Παιδική Γωνιά σε αριθμούς
Το φετινό πρόγραμμα της αγαπημένης γωνιάς παιδιών, εφήβων και εκπαιδευτικών περιλαμβάνει πάνω από 100 εκδηλώσεις, όπως παρουσιάσεις βιβλίων, βιωματικά εργαστήρια, ομιλίες και συζητήσεις γύρω από τα θέματα που απασχολούν γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικούς. Στις εκδηλώσεις αυτές συμμετέχουν 156 συγγραφείς, εικονογράφοι, ομιλητές, καλλιτέχνες, εμψυχωτές και παιδαγωγοί. Το βασικό μέρος του προγράμματος καταρτίστηκε με την πολύτιμη συνεργασία 33 εκδοτών παιδικού και εφηβικού βιβλίου που συμμετέχουν με εκδηλώσεις. Σημαντική είναι επίσης η παρουσία 18 διαφορετικών φορέων (Ιδρύματα, Ινστιτούτα, Μουσεία, Πανεπιστήμια, Πρεσβείες κ.α.) που στηρίζουν τις δράσεις της Παιδικής Γωνιάς και συμμετέχουν με εκδηλώσεις. Στο πλαίσιο του κεντρικού αφιερώματος της 14ης ΔΕΒΘ στον Ευρωπαϊκό Νότο 47 ταλαντούχοι εικονογράφοι συμμετέχουν με τα έργα τους στην έκθεση «Ήλιοι», ενώ, όπως κάθε χρόνο σχολεία και μαθητές θα δώσουν ένα δυναμικό παρών: 22 σχολεία θα επισκεφθούν την Παιδική Γωνιά και θα  πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις και 36 σχολεία (νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια), θα επισκεφθούν την Έκθεση οργανωμένα με τους εκπαιδευτικούς και τους συμμαθητές τους για να παρακολουθήσουν τα δρώμενα.

Ξένοι Συγγραφείς στην Παιδική Γωνιά της ΔΕΒΘ
Με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Γκαίτε και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου αλλά και των Ελλήνων εκδοτών τους, σημαντικοί συγγραφείς και εικονογράφοι θα επισκεφτούν τη 14η ΔΕΒΘ και θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν μικρούς και μεγάλους αναγνώστες στον φιλόξενο χώρο της Παιδικής Γωνιάς.

Ο Ιταλός Γκουίντο Κόντι είναι ένας συγγραφέας ιδιαίτερα αγαπητός στην πατρίδα του κι έχει βραβευτεί πολλές φορές για το έργο του. Το πρώτο του παιδικό βιβλίο, σε δικό του κείμενο και εικονογράφηση, ξεχώρισε και αγαπήθηκε ιδιαίτερα. «Το υπέροχο ταξίδι της Νιλού» κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Καλέντη.

Ο Γκουίντο Κόντι θα βρίσκεται στην Παιδική Γωνιά το Σάββατο 13/05, στις 12 το μεσημέρι. Θα μιλήσει με τα παιδιά και όλοι  μαζί θα ζωγραφίσουν «Με τα χρώματα της φαντασίας».

Η Ούτε Κράουζε είναι πολυβραβευμένη Γερμανίδα συγγραφέας και εικονογράφος, δημιουργός, μεταξύ άλλων, του μικρού δεινόσαυρου Σαυρή. Οι περιπέτειες του σκανταλιάρη Σαυρή κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Η Ούτε Κράουζε θα βρίσκεται στην Παιδική Γωνιά το Σάββατο 13/05, στις 6 το απόγευμα. Θα αφηγηθεί και θα ζωγραφίσει τις περιπέτειες του Σαυρή.

O Ισπανός Εντουάρντο Χάουρεγκι είναι ψυχολόγος ειδικευμένος στη θετική ψυχολογία και στη μελέτη του χιούμορ. Μαζί με τον Ιταλό συγγραφέα Πιερντομένικο Μπακαλάριο, δημιουργό του αγαπημένου ήρωα των παιδιών Οδυσσέα Μουρ, υπογράφουν με το ψευδώνυμο Έντουαρντ Μπέρι, τη σειρά βιβλίων «Η ωραιότερη ιστορία που γράφτηκε ποτέ» που έχει ήδη κερδίσει τους απαιτητικούς μικρούς αναγνώστες. Τα βιβλία της σειράς κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Ο Εντουάρντο Χάουρεγκι θα βρίσκεται στην Παιδική Γωνιά το Σάββατο 13/05, ώρα 13:00. Μαζί του θα είναι και η μεταφράστρια της σειράς Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη.

Η  Παιδική Γωνιά του Νότου
Στο πλαίσιο του κεντρικού αφιερώματος της 14ης ΔΕΒΘ με τίτλο «Η Αναζήτηση του Νότου», στην Παιδική Γωνιά θα παρουσιαστεί μια ομαδική έκθεση εικονογράφησης με θέμα «Ήλιοι» στην οποία συμμετέχουν 47 εικονογράφοι. Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το ίδιο θέμα μέσα από την διαφορετική και τόσο ιδιαίτερη ματιά του κάθε καλλιτέχνη.

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι παρακάτω εικονογράφοι: Νικόλας Ανδρικόπουλος, Λήδα Βαρβαρούση, Σοφία Γαλή, Νίκος Γιαννόπουλος, Μαρκ Γουαϊνστάιν, Βασίλης Γρίβας, Φωτεινή Δεδούση, Λιάνα Δενεζάκη, Σάντρα Ελευθερίου, Βασίλης Ευδοκιάς, Λίζα Ηλιού, Κωνσταντίνα Καπανίδου, Δέσποινα Καραπάνου, Παναγιώτης Καρώνης, Έλλη Κελεμένδρη , Έφη Κοκκινάκη, Αιμιλία Κονταίου, Νίκος Κούτσης, Σίσυ Κυλερτζή, Γαρυφαλλιά Λευθέρη, Νίκη Λεωνίδου, Κριστίν Μενάρ, Ρένια Μεταλληνού, Φούλη Μητσιάλη, Θέντα Μιμιλάκη, Μάρια Μπαχά, Πέτρος Μπουλούμπασης, Ντιάνα Νασιοπούλου, Μαρία Παγκάλου & Μιχάλης Βαλάσογλου, Σοφία Παπαθανάση–Βγόντζα, Πωλίνα Παπανικολάου, Διατσέντα Παρίση, Γρηγόρης Περίκο, Αθηνά Πετούλη, Γιώργος Σγουρός, Χρύσα Σπυρίδωνος, Μαρίνα Στελλάτου, Λέλα Στρούτση, Μαργαρίτα Ταλιαδώρου, Μαρία Τζαμπούρα, Σοφία Τουλιάτου, Ελένη Τσαλδίρη, Οξάνα Τσάους, Θανάσης Τσίτσικας, Φίλιππος Φωτιάδης, Βάσω Ψαράκη.

Γωνιά Ανάγνωσης: «Στις χώρες του ήλιου»
Σε όλη τη διάρκεια της Έκθεσης, μικροί και μεγάλοι βιβλιόφιλοι θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν ένα διάλειμμα από τις εκδηλώσεις, να επισκεφτούν την ήσυχη Γωνιά Ανάγνωσης και να ξεφυλλίσουν βιβλία από τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου και ελληνικά βιβλία με θέμα τον ήλιο. Τα βιβλία προσφέρουν οι εκδόσεις Άγκυρα, Δια Βίου, Κέδρος, Λιβάνη, Μεταίχμιο, Παράθυρο στην Εκπαίδευση, Παρισιάνου, Πατάκη και Ψυχογιός.

Συμμετοχή των σχολείων στην ΔΕΒΘ
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η ΔΕΒΘ ξεκινάει με την υποστήριξη και την ενεργή συμμετοχή  της εκπαιδευτικής κοινότητας. Φέτος το ενδιαφέρον των σχολείων για επίσκεψη στην Έκθεση ήταν πολύ μεγάλο και έγινε προσπάθεια να καλυφθεί ο μεγαλύτερος αριθμός των αιτημάτων που συγκεντρώθηκαν με την πολύτιμη συνεργασία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και των κατά τόπους Διευθύνσεων.

Η ΔΕΒΘ ανοίγει τις πόρτες της πρώτα για τους μαθητές. Το πρωινά της Πέμπτης 11 και της Παρασκευής 12 Μαΐου 2017 έχουν προγραμματιστεί οργανωμένες επισκέψεις μαθητών από περισσότερα από 58 σχολεία (νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια) της Θεσσαλονίκης και άλλων νομών (Πέλλα, Ημαθία, Χαλκιδική). Οι μαθητές θα συμμετέχουν ενεργά σε συναντήσεις με συγγραφείς και εικονογράφους, παρουσιάσεις βιβλίων, εικαστικά εργαστήρια, θεατρικά και μουσικά δρώμενα με αφορμή βιβλία.

Υπολογίζεται ότι μέσα στα δύο πρωινά την Έκθεση θα επισκεφθούν με συμμετοχή σε εκδηλώσεις περισσότεροι από 1700 μαθητές μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους. Φυσικά, πέρα από τις οργανωμένες εκδηλώσεις η Έκθεση θα είναι ανοιχτή σε τα σχολεία που θα περιηγηθούν στους χώρους της. Υπολογίζεται ότι συνολικά στην Έκθεση θα περιηγηθούν περισσότεροι από 2500 μαθητές μαζί με τους δασκάλους τους.

Οι εκδοτικοί οίκοι που συμμετέχουν με εκδηλώσεις
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΚΥΡΑ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΙΩΡΑ, EΚΔΟΣΕΙΣ ΑΝΑΤΥΠΟ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΑΚΧΙΚΟΝ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΑΡΦΗ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΟΣΚΟΠΙΟ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΡΑΦΗΜΑ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΟΥΣ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΖΗΤΗ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΚΑΡΟΣ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ IWRITE – ΠΡΟΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΛΕΝΤΗΣ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΦΟΙ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΙΒΑΝΗ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, ΜΙΚΡΗ ΑΡΚΤΟΣ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΧΑΛΗ ΣΙΔΕΡΗ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΕΦΕΛΗ, ΠΑΙΔΙΚΗ ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΡΦΥΡΑ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΥΛΑΤΟΣ, UNIVERSITY STUDIO PRESS

Οι φορείς που συμμετέχουν με εκδηλώσεις
ACTION ART, BOOKPOINTS – ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΒΙΒΛΙΑ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ Β’ ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΔΙΑΒΑΖΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΙΛΩΝ Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ / ΚΟΛΕΓΙΟ «ΔΕΛΑΣΑΛ», ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ IBBY – ΚΥΚΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ, ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΚΑΙΤΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΙΤΑΛΙΚΟ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ, ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ, LITBRIDGE, ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ, ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΧΑΡΙΛΑΟΥ-ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ SUBROSA, ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΙΣΡΑΗΛ, ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΩΝ Α.Π.Θ.

Τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης διοργανώνουν το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, η ΔΕΘ-HELEXPO και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη των Ελλήνων Εκδοτών και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020.

Διαβάστε επίσης:
14η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2017


ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΔΕΒΘ)
11-14 Μαΐου 2017
ΔΕΘ-HELEXPO
Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης
Εγνατία 154, 546 36 Θεσσαλονίκη
Τηλ.: 2310 291111
Είσοδος Ελεύθερη
www.thessalonikibookfair.com

Οργάνωση
%ce%b4%ce%b9%ce%bf%cf%81%ce%b3%ce%ac%ce%bd%cf%89%cf%83%ce%b7

 

 

Με τη συνεργασία των Ελλήνων Εκδοτών

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού
%cf%85%cf%80%cf%80%ce%bf

 

 

Χορηγοί – Υποστηρικτές
%cf%87%ce%bf%cf%81%ce%b7%ce%b3%ce%bf%ce%b9-%cf%85%cf%80%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%b7%cf%81%ce%b9%ce%ba%cf%84%ce%b5%cf%83

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020.

Η Ευρώπη στην Περιοχή μου
%ce%b7-%ce%b5%cf%85%cf%81%cf%8e%cf%80%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%bf%cf%87%ce%ae-%ce%bc%ce%bf%cf%85