Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΙΠ για την απώλεια της Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα

Η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα κατέκτησε με το σπουδαίο έργο και την ακτινοβολούσα προσωπικότητά της πολλές κορυφές στο στερέωμα του εγχώριου αλλά και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού μεταφέροντας πάντοτε σε αυτές τα πολύτιμα φορτία και τους θησαυρούς της Ελλάδας, του Ελληνικού Πολιτισμού & του Ελληνικού Πνεύματος.

Στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, θα μας λείψει η δυναμική και επιβλητική της παρουσία, ο ευθύς και κριτικός λόγος της, οι γεμάτες σοφία, αγάπη και πλούσια εμπειρία παρατηρήσεις της, οι σπουδαίες της ιδέες σχετικά με την Τέχνη στην Ελλάδα (σύγχρονη και μη) και το ρόλο που οφείλουμε να της διασφαλίσουμε να διαδραματίζει στο εξωτερικό, θα μας λείψουν οι ήπιοι και ισορροπημένοι τόνοι της, η επιμονή της, η μεθοδικότητά της, οι εξαιρετικά καλοί και ευγενικοί τρόποι της και το χαμόγελό της.

Ευτυχώς όμως, η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα άφησε στην Ελλάδα ένα ανεκτίμητα πλούσιο και σπουδαίο έργο ως παρακαταθήκη, το οποίο διαρκώς θα αυξάνει σε σπουδαιότητα και αξία.

Μας άφησε πλούσιο συγγραφικό έργο (21 βιβλία), σημαντικό διδακτικό ακαδημαϊκό έργο ως η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, ανεκτίμητο έργο για την Νεοελληνική Ιστορία Τέχνης και την Εθνική Πινακοθήκη ως Διευθύντρια του Εθνικού μας θεματοφύλακα έργων τέχνης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, τέλος, πλούσιο έργο επίσης, από τις θέσεις ευθύνης που ανέλαβε να υπηρετήσει σε δύσκολες συνθήκες για τη χώρα και τον χώρο του Πολιτισμού της, κάτι το οποίο πάντοτε έφερνε σε πέρας με συνέπεια, εργατικότητα και διοικητική ευφυΐα.

Το τελευταίο της ερευνητικό και ιστορικό εγχείρημα αποτελεί η επί σειρά ετών προετοιμασία της μεγάλης ιστορικής έκθεσης του Κωνσταντίνου Παρθένη στην ανακαινισμένη Εθνική Πινακοθήκη, ένα σπουδαίο έργο τεκμηρίωσης για το σύνολο του καλλιτεχνικού και διδακτικού έργου του σημαντικού μας ζωγράφου το οποίο ολοκλήρωσε και θα παρουσίαζε τις επόμενες ημέρες στο κοινό.

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ του ΕΙΠ εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια και τη βαθιά μας λύπη στους οικείους της.