Νίκος Καζαντζάκης (1883-1957): Φως και Πνεύμα. 130 χρόνια από τη γέννησή του, ο λόγος του ταξιδεύει στο Βερολίνο

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Βερολίνου και οι Εκδόσεις Καζαντζάκη, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Παλλάδιον, διοργανώνουν εκδήλωση για τον οικουμενικό Νίκο Καζαντζάκη, με δραματοποιημένη αφήγηση του Μάριου Ιορδάνου και της Σοφίας Καζαντζιάν και σκηνοθετική επιμέλεια του Μάριου Ιορδάνου.

Θα μιλήσει ο καθηγητής βυζαντινολογίας Δρ. Diether Roderich Reinsch, ενώ την εκδήλωση θα χαιρετίσει η εκδότρια των έργων του Νίκου Καζαντζάκη στην ελληνική γλώσσα, Νίκη Σταύρου.

O Νίκος Καζαντζάκης, ένας από τους μεγαλύτερους και πιο δημοφιλείς Έλληνες συγγραφείς του 20ού αιώνα, γεννήθηκε πριν από 130 χρόνια στην Κρήτη, που τότε ήταν ακόμη μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Από το 1920 έως το 1923, έζησε στο Βερολίνο. Κεντρικοί άξονες της σκέψης και δημιουργίας του είναι η αναζήτηση του θεϊκού στοιχείου από τον άνθρωπο, ο δυϊσμός της ζωής και της σκέψης, οι αντιφάσεις της ανθρώπινης ύπαρξης και το ζήτημα της έννοιας της ζωής. Μεγάλα έργα του είναι ο «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», η «Ασκητική», η «Αναφορά στον Γκρέκο», «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» και «Ο τελευταίος πειρασμός».

Η εκδήλωση διοργανώνεται υπό την αιγίδα του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού.

Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Βερολίνου, Wittenbergplatz 3A, 10789 Berlin
Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2013, ώρα 20:00