“Κωνσταντίνος Π. Καβάφης, ο ποιητής του ανθρώπου”

Λογοτεχνική συνάντηση
για την 90ή επέτειο από το θάνατό του
Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023 στις 18.00
Αίθουσα Τιμής της Ακαδημίας Albertina
(Via Accademia Albertina, 6 – Τορίνο)

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, σε συνεργασία με την Accademia Albertina di Belle Arti του Τορίνο και το Αιγυπτιακό Μουσείο, για τον εορτασμό των 90 χρόνων από τον θάνατο του ποιητή Κ.Π.Καβάφη (1863-1933), διοργάνωσε μια λογοτεχνική και μουσική συνάντηση με τίτλο “Κωνσταντίνος Π. Καβάφης, ο ποιητής του ανθρώπου”, η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023 στις 18:00, στην Αίθουσα Τιμής της Accademia Albertina.

Πριν από τη συνάντηση, εγκαινιάστηκε στη γκαλερί των ιστορικών γύψινων εκμαγείων της Σχολής Καλών Τεχνών το πρόσφατα συντηρημένο αντίγραφο της Νίκης της Σαμοθράκης, που ανήκει στην Accademia Albertina. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Πρωτοπρεσβύτερου Iosif Restagno της ελληνορθόδοξης Ενορίας του Τορίνο της Ιεράς Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Ιταλίας του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, του Προέδρου του ΕΙΠ κ. Νίκου Κούκη, του  κ. Ιωάννη Καντζά, εκπροσώπου του ΕΙΠ στο Τορίνο, της κας Μαριάννας Χριστοφή, εκπροσώπου του Ιδρύματος Ωνάση, του Αντιδημάρχου Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Πιεμόντε, κ. Andrea Tronzano, της Προέδρου της Ακαδημίας κας Paola Gribaudo και της καθηγήτριας Paola Maria Minucci.

Η πρόεδρος της Accademia Albertina, Paola Gribaudo, παρουσίασε τους ομιλητές επισημαίνοντας τη σημασία του ποιητικού λόγου στην εποχή μας και τόνισε ότι οι νόμοι, η λογοτεχνία, η θρησκεία και οι τέχνες μας έχουν τις ρίζες τους στην Ελλάδα.

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εισήγηση για την Πτολεμαϊκή περίοδο στην Αλεξάνδρεια του Διευθυντή του Αιγυπτιακού Μουσείου του Τορίνο, Δρ Christian Greco, στον οποίο απονεμήθηκε το βραβείο “Τορινέζος της Χρονιάς” από το Εμπορικό Επιμελητήριο του Τορίνο.

Η κεντρική ομιλία του συνεδρίου έγινε από την καθηγήτρια κα Paola Maria Minucci, πρώην Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης. Με ευαισθησία και γνώση ανέδειξε την ποιητική διαδρομή του Καβάφη, ο οποίος έχοντας ξεκινήσει από μια προσωπική προσέγγιση του κόσμου (Mura, Le finestre) εμβάθυνε, αναδεικνύοντας τις υπαρξιακές αναζητήσεις του ανθρώπου (Ιθάκη), προσεγγίζοντας τον συνάνθρωπο με βαθιά ενσυναίσθηση. Με αυτήν την έννοια ο Καβάφης έχει χαρακτηριστεί ποιητής του ανθρώπου. Μια ομιλία με μεγάλο βάθος, που εκτιμήθηκε πολύ από το κοινό.

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού,  Φιλόλογος-Ιστορικός κ. Νίκος Κούκης, στην ομιλία του, σε μετάφραση της καθηγήτριας Νεοελληνικής Γλώσσας Φραντζέσκας Παπασπύρου, ανέδειξε με ενάργεια τα χαρακτηριστικά της καβαφικής ποίησης, μίλησε για τα ιστορικά και φιλοσοφικά ποιήματα του Καβάφη και την υπαρξιακή διάσταση του ποιητικού του λόγου. Εξέφρασε, επίσης, την πρόθεση του Ιδρύματος να ενισχύσει την προσπάθεια για την καθιέρωση ενός Διαγωνισμού Ποίησης, ο οποίος θα απευθύνεται σε νέους έως 30 ετών σε συνεργασία με το Αιγυπτιακό Μουσείο του Τορίνο.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι στο τέλος Νοεμβρίου του 2023 θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη το 8ο  Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο με τίτλο: «Αθήνα-Ρώμη: Ένα μακραίωνο ταξίδι – από το 509 π.Χ. έως σήμερα», με τη συμμετοχή 150 ελληνικών σχολείων, εκφράζοντας την επιθυμία στο μέλλον το Συνέδριο να φιλοξενηθεί στην πρωτεύουσα του Πιεμόντε.

Η κα Μαριάννα Χριστοφή, εκπρόσωπος του Ιδρύματος Ωνάση, μίλησε για τη συνεργασία του Ιδρύματος Ωνάση με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, η οποία ξεκίνησε το 2022, για την ανακαίνιση του Μουσείου Καβάφη που στεγάζεται στο σπίτι του ποιητή στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, με στόχο να γίνει πόλος έλξης για επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Το μουσείο αναμένεται να επαναλειτουργήσει την άνοιξη του 2024.

Η εκδήλωση εμπλουτίστηκε με μουσικές παρεμβάσεις σε έργα του Αλεξανδρινού Δημήτρη Παπαδημητρίου, τα οποία ερμήνευσαν στην ελληνική γλώσσα οι τενόροι Mauro Pagliarino και Sergio Prete από το Τορίνο και η σοπράνο Fabiola Mancini. Τους συνόδευσε, με το αρχαίο αιγυπτιακό λαούτο της, η Gabriella Perugini.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με ένα σύντομο χαιρετισμό και τις  ευχαριστίες προς τους ομιλητές και τους συμμετέχοντες του κ. Ιωάννη Καντζά, επιμελητή της εκδήλωσης και εκπροσώπου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Ιταλίας στο Τορίνο.