Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας στην Τεργέστη

Μουσική λογοτεχνική βραδιά διοργανώνεται στην Τεργέστη, στην έδρα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Ιταλίας, για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, την Παρασκευή, 9 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 18.00.

Η εκδήλωση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Ρώμη, πλαισιώνεται με προβολή οπτικοακουστικού υλικού και μουσικό πρόγραμμα μελοποιημένων ποιημάτων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης, εισήγηση της καθηγήτριας Λατινικής και Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας, κας Valeria Baldissera, με θέμα «Ιστορία της Ελληνικής  Γλώσσας» και ανάγνωση στην Ελληνική και Ιταλική γλώσσα, μελοποιημένων ποιημάτων και κειμένων Ελλήνων λογοτεχνών. Η μετάφραση στην ιταλική γλώσσα, καθώς και η ανάγνωση των λογοτεχνικών κειμένων γίνεται από τους μαθητές Ελληνικών της Εστίας του ΕΙΠ στην Ιταλία, δράση που αποτελεί μέρος του διδακτικού της προγράμματος.

Η εκδήλωση συμπληρώνεται με παρουσίαση της ζωής και του έργου του εθνικού ποιητή της Ελλάδας, Διονυσίου Σολωμού (8 Απρίλιου 1798 – 9 Φεβρουαρίου 1857), από την καθηγήτρια Ελληνικής γλώσσας, κα Αναστασία Κουβέλη. Οι μαθητές του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Ιταλίας θα διαβάσουν ποιήματα του Διονυσίου Σολωμού και παράλληλα θα προβάλλεται οπτικοακουστικό υλικό σχετικό με τον ποιητή. Η εκδήλωση τέλος εμπλουτίζεται με διαδραστικό διαγωνισμό, σχετικό με την Ελληνική γλώσσα, με συμμετοχή διαγωνιστικών ομάδων μαθητών και στους νικητές απονέμονται βραβεία.  Η εκδήλωση κλείνει με την κοπή της παραδοσιακής βασιλόπιτας.


Μήνυμα Υφυπουργού Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.


Φωτογραφικά στιγμιότυπα από την εκδήλωση.