Εκδήλωση για την ελληνική γλώσσα, τη λογοτεχνία και τη μετάφραση στο πλαίσιο της 27ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Μπάνια Λούκα [6-12/9/2022] από το ΕΙΠ και την Πρεσβεία της Ελλάδας στο Σεράγεβο

«Ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη – αλληλεπιδράσεις και πολιτιστικές ανταλλαγές»

Την επιτυχημένη δράση «Greek Corners» παρουσίασε ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Σεράγεβο κ. Δημήτριος Παπανδρέου, η οποία εγκαινιάστηκε από τον ίδιο το 2021 δημιουργώντας «Ελληνικές Εστίες» για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού σε συνεργασία με πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες και πολιτιστικά ιδρύματα και με την ενεργή υποστήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

Ο Vladana Bartula, Επ. Καθηγητής φιλολογίας και βυζαντινής λογοτεχνίας  στο πανεπιστήμιο του Αν. Σεράγεβο και εκπρόσωπος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη σύστησε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στο κοινό και παρουσίασε το μεταφραστικό πρόγραμμα GreekLit με στόχο την ενίσχυση της μετάφρασης και έκδοσης ελληνικών βιβλίων στη σερβική γλώσσα.

Στη συνέχεια, τοπ λόγο πήραν οι καθηγητές φιλολογίας Borjan Mitrović και Danijel Dojčinović, παρουσιάζοντας διεξοδικά την παρουσία των ελληνικών γραμμάτων στη σερβική γλώσσα μέσα από μεταφράσεις της αρχαίας ελληνικής γραμματείας αλλά και της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας, η οποία συνεχίζεται έως σήμερα, χρειάζεται όμως ενίσχυση και υποστήριξη για την αμφίδρομη διεύρυνσή της.

[Περισσότερους από 450 τίτλους ελληνικών βιβλίων μεταφρασμένων στη σερβική γλώσσα καταγράφει σήμερα η Εθνική Βιβλιοθήκη Σερβίας ενώ αντίστοιχα η ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ καταγράφει 153 τίτλους μεταφρασμένους από τη σερβική γλώσσα].