ΔΙΚΤΥΟ ΛΕΣΧΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ: ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

19η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ [4-7 Μαΐου 2023]

Πρόσκληση σε ανοιχτή συνάντηση των Λεσχών Ανάγνωσης με στόχο τη συνεργασία, το διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων απευθύνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου (4-7 Μαΐου 2023). Θα πραγματοποιηθούν σειρά συζητήσεων και μια ημερίδα όπου θα εξεταστεί το φαινόμενο της ανάπτυξης και άνθησης των Λεσχών Ανάγνωσης στην Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια.

Η πρωτοβουλία αυτή πραγματοποιείται σε συνέχεια του προγράμματος Erasmus Plus μέσα από το οποίο προέκυψε η πρώτη ανοικτή συζήτηση με θέμα: «Λέσχες Ανάγνωσης, Φιλαναγνωσία και Διαπολιτισμικός Διάλογος», σχετικά με τη μορφή και το ρόλο των λεσχών ανάγνωσης στη νέα μετά την πανδημία εποχή, για τη φιλαναγνωσία και το διαπολιτισμικό διάλογο, η οποία αναμεταδόθηκε και διαδικτυακά. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στους χώρους του ΕΙΠ συμμετείχαν περισσότεροι από 60 συντονιστές και μέλη από τις εξής Λέσχες Ανάγνωσης: Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Ηλιούπολης, Κομοτηνής, Πεύκης, Πύρνας, Ψυχικού, Βιβλιοταξιδευτές, Πατάρι, Κέδρου, BookClub44, BookTalks, Booktravellers, Degas, Librofilo, Εταιρείας Συγγραφέων, Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης.

Στη συνέχεια, το ΕΙΠ, αναλαμβάνοντας το ρόλο του συντονιστή και συμβάλλοντας ενεργά στην προσπάθεια δημιουργίας ενός Δικτύου Λεσχών Ανάγνωσης, κάλεσε τις Λέσχες Ανάγνωσης από όλη την Ελλάδα να καταγραφούν στην πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει για αυτό το σκοπό, με περισσότερες από 120 να έχουν ήδη ανταποκριθεί. [πληροφορίες για την εγγραφή εδώ: https://hfc-worldwide.org/athens/15165-2/]

Συγκεκριμένα, για τις Λέσχες Ανάγνωσης θα πραγματοποιηθούν οι εξής εκδηλώσεις:

ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Λέσχες Ανάγνωσης και η ανάπτυξη της Φιλαναγνωσίας
Μια συζήτηση για τη λειτουργία και την άνθιση των άτυπων αυτών ομάδων που λειτουργούν σαν εστίες καλλιέργειας και διάδοσης της αγάπης για το βιβλίο και την ανάγνωση. Η ανάγκη δημιουργίας του Δικτύου Λεσχών Ανάγνωσης.
Συμμετέχουν: Κώστας Αρκουδέας, συγγραφέας, συντονιστής της Λέσχης Ανάγνωσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Βιβή Γεωργαντοπούλου, πολιτισμολόγος, συντονίστρια της Λέσχης Ανάγνωσης Degas, των Βιβλιοταξιδευτών και της Λέσχης Πεζογραφίας στο Πατάρι του Κέδρου, Κατερίνα Μαλακατέ, συγγραφέας, βιβλιοπώλης, συντονίστρια της Λέσχης Ανάγνωσης BookTalks και Ρένα Σαμαρά, φιλόλογος, συντονίστρια της Λέσχης Φιλαναγνωσίας Κομοτηνής.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΗΜΕΡΙΔΑ
Ημερίδα για τις Λέσχες Ανάγνωσης
Ημερίδα για τις λέσχες Ανάγνωσης συνδιοργανώνουν το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και το Εργαστήριο για τη Μελέτη της Ανάγνωσης και της Γραφής στην Εκπαίδευση και στην Κοινωνία (ΠΤΔΕ, ΑΠΘ) στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης (Εθνικής Αμύνης 27), το Σάββατο 6 Μαΐου 2023, Ώρες 10.00- 15:00.
Περιλαμβάνει τις εισηγήσεις:
Κοινωνικά χαρακτηριστικά της ανάγνωσης
Βενετία Αποστολίδου, Καθηγήτρια (Νεοελληνική Λογοτεχνία και Λογοτεχνική Εκπαίδευση), ΠΤΔΕ, ΑΠΘ

Το φύλο της ανάγνωσης: μια σύντομη αναδρομή
Μαίρη Λεοντσίνη, Καθηγήτρια (Φύλα και Πολιτισμικές Σπουδές), Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, ΕΚΠΑ

Η αναβάθμιση του αναγνώστη: Εξελίξεις στην εκδοτική βιομηχανία και λέσχες ανάγνωσης
Χριστίνα Μπάνου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ( Εκδοτική και Πολιτική του Βιβλίου), Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Το ΕΚΕΒΙ, οι πολιτικές για την ανάγνωση και οι λέσχες της Θεσσαλονίκης
Ειρήνη Γαμβρού, Φιλόλογος- Διδάκτορας ΠΤΔΕ ΑΠΘ

Πόσες λέξεις χωράει ο κύκλος;
Θέδα Καϊδόγλου, Φιλόλογος, συγγραφέας, συντονίστρια λέσχης ανάγνωσης

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ / ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΙ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (ΠΤΔΕ, ΑΠΘ)

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΕΣΧΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ
Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα πραγματοποιηθούν επίσης εκδηλώσεις από  τις ίδιες τις Λέσχες Ανάγνωσης, με αφορμή ένα βιβλίο ή έναν συγγραφέα που συμμετέχει στην ΔΕΒΘ. Συμμετέχουν: η Λέσχη Ανάγνωσης της ΕΡΤ 3, η Λέσχη Ανάγνωσης Booktalks, η Λέσχη Ανάγνωσης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης, κ.ά.

Λέσχη Ανάγνωσης ΕΡΤ 3
Η  Λέσχη Ανάγνωσης της ΕΡΤ3 και οι εκδόσεις Γερμανός παρουσιάζουν τη δίγλωσση ποιητική ανθολογία “Ποίηση του καιρού μας. Δέκα Ιταλοί ποιητές / ποιήτριες (1968-1988)”, επιμέλεια, πρόλογος και μετάφραση Αλεξάνδρα Ζαμπά.
Χαιρετίζουν: Ανδρέας Γερμανός, εκδότης, Γιώργος Καλιεντζίδης, συντονιστής Λέσχης Ανάγνωσης ΕΡΤ3.  Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Αλεξάνδρα Ζαμπά, ποιήτρια, θεατρική συγγραφέας, μεταφράστρια, τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης Βικτωρία Καπλάνη, ποιήτρια, και  Ανδρέας Καρακόκκινος, ποιητής. Συντονίζει: η Μαρία Σιώτη, υπεύθυνη Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της ΕΡΤ3 και μέλος της Λέσχης Ανάγνωσης της ΕΡΤ3.

Λέσχη Ανάγνωσης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης
Συζήτηση, με αφορμή το βιβλίο: «ΕΙΣ ΘΑΝΑΤΟΝ ΤΕΤΡΑΚΙΣ…» του Κωνσταντίνου Λογοθέτη (Εκδόσεις Μπαρμπουνάκη)  για την υπόθεση Παγκρατίδη από μία δικαστική, ιστορική αλλά και αστυνομική σκοπιά. Η Λέσχη Ανάγνωσης των Αστυνομικών Θεσσαλονίκης εδώ και πολλά χρόνια συμμετέχει ενεργά στη ΔΕΒΘ με εκδήλωση,  με τη συμμετοχή των ομιλητών:
Λογοθέτης Κωνσταντίνος, Συγγραφέας του βιβλίου, Δικηγόρος, πρώην Εισαγγελέας,Παπαδόπουλος Τάσος, Αρχαιολόγος, Ιστορικός της Τέχνης, Ξεναγός, Αποστόλου Δημήτρης, Αστυνομικός, Πρόεδρος του Ομίλου Αστυνομικών Θεσσαλονίκης, Αποστόλου Γιώργος, Αστυνομικός, Συντονιστής της Λέσχης Ανάγνωσης Αστυνομκών Θεσσαλονίκης.
Συντονίζει ο Τζήμας Σταύρος, Συγγραφέας, Δημοσιογράφος.

Λέσχη Ανάγνωσης Booktalks στη Θεσσαλονίκη με την Lana Bastašić
Η Λέσχη Ανάγνωσης του βιβλιοπωλείου Booktalks αλλάζει για μια φορά τόπο συνάντησης. Την Παρασκευή 5 Μαΐου 2023 στις 6μ.μ. τα μέλη της θα βρεθούν στο πατάρι του βιβλιοπωλείου Κωνσταντινίδης (Μητροπόλεως 92, Θεσσαλονίκη) και θα συζητήσουν για το μυθιστόρημα “Πιάσε το λαγό” της Lana Bastašić (μτφ. Ισμήνη Ραντούλοβιτς, εκδ. Gutenberg). Παρούσα θα είναι και η συγγραφέας, γι’ αυτό η συζήτηση θα διεξαχθεί στα αγγλικά.
Συντονίστρια: Κατερίνα Μαλακατέ.


Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τους Έλληνες εκδότες, τη ΔΕΘ–HELEXPO, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Δήμο Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020. Η ΔΕΒΘ είναι μέλος του Φόρουμ Διεθνών Εκθέσεων Βιβλίου και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εκθέσεων Βιβλίου  ALDUS UP.

Χορηγός επικοινωνίας της 19ης ΔΕΒΘ για την προβολή της στα διεθνή ΜΜΕ έχει αναλάβει η Γενική Γραμματεία απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών.