Διεθνής Πολιτιστική Ακαδημία στην Ρόδο από το ΕΙΠ (22-26 Οκτωβρίου 2015)

Έληξε την Τρίτη με ιδιαίτερη επιτυχία η 2η Διεθνής Πολιτιστική Ακαδημία, που έλαβε χώρα στη Ρόδο από τις 22 – 26 Οκτωβρίου 2015 και είχε ως θέμα τη «Δημόσια και Πολιτιστική Διπλωματία σε περιόδους κρίσεως».

Νέοι ερευνητές και νέοι διπλωμάτες από όλο τον κόσμο συζήτησαν με Έλληνες συναδέλφους τους και επιστήμονες όλων των κατευθύνσεων των κοινωνικών επιστημών θέματα που αφορούν στην Πολιτιστική Διπλωματία ως εργαλείο για την εξωτερική πολιτική των κρατών στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, αλλά και στον ρόλο της Πολιτιστικής Διπλωματίας για τη διαμόρφωση της συλλογικής μνήμης ως διαδικασίας που καλλιεργεί αξίες, όπως η ελευθερία, η δικαιοσύνη, και που συμβάλλει στην πρόοδο των λαών και των κοινωνιών.

Επίσης συζητήθηκαν ζητήματα που άπτονται συγχρόνων αναγκών της ανθρωπότητας, όπως είναι:
– οι πολιτιστικές κοινωνικού τύπου επιχειρήσεις,
– ο ρόλος της Ευρώπης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην διαχείριση προβλημάτων, όπως το προσφυγικό,
– η χρήση της τεχνολογίας για την υπέρβαση κλασσικών προβλημάτων της ανθρωπότητας, όπως ο αναλφαβητισμός,
– η μουσική ως πολιτιστική διπλωματία που ξεπερνά γεωγραφικές αποστάσεις και ελλείμματα επικοινωνίας των λαών,
– η θρησκεία ως σύγχρονη έκφραση ριζοσπαστικοποίησης και απειλής της ειρήνης και ταυτόχρονα της ανάγκης εμπέδωσης του διαθρησκευτικού διαλόγου για την αποκατάσταση της ομαλής και ειρηνικής σχέσης θρησκειών και πολιτισμών.

Στην 2η Διεθνή Πολιτιστική Ακαδημία δίδαξαν διαπρεπείς ακαδημαϊκοί, υψηλού κύρους διπλωμάτες και αναγνωρισμένοι πολιτιστικοί διαχειριστές. Στην τελετή λήξης της Ακαδημίας παρευρέθη και προσφώνησε τους συνέδρους ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος τόνισε την σημασία του ελληνικού πολιτισμού στην Ευρώπη και στον κόσμο διαχρονικά και μέχρι σήμερα. Αναφέρθηκε στην σύγχρονη παγκόσμια τραγωδία της Συρίας και της Μέσης Ανατολής με το προσφυγικό, ενώ υπογράμμισε τις ευθύνες της Ευρώπης και της Δύσης για την γένεση και την κλιμάκωση του ανθρώπινου δράματος, καλώντας ταυτόχρονα τις Μεγάλες Δυνάμεις του κόσμου, όπως είναι οι ΗΠΑ και η Ρωσία, να παρέμβουν δραστικά και από κοινού για την επίλυση του προβλήματος και την εξάλειψη της τραγωδίας.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, καθηγητής Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, απευθυνόμενος στους συνέδρους, υπογράμμισε τις αξίες της ελευθερίας, της ισότητας και της δημοκρατίας ως απαραίτητου υποβάθρου για την οικοδόμηση ενός κόσμου ειρήνης, που να είναι απαλλαγμένος από την δομική βία της ανισότητας, της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης των λαών από τους ολίγους επικυρίαρχους του κόσμου τούτου.

Η 2η Διεθνής Πολιτιστική Ακαδημία φιλοξενήθηκε στην πόλη της Ρόδου στο πλαίσιο της υποψηφιότητας της για την διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021. Η διεθνής αυτή συνάντηση πολιτισμού διοργανώθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με το Δήμο Ρόδου, το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων και το Κέντρο Ανατολικών Σπουδών για τον Πολιτισμό και την Επικοινωνία του Παντείου Πανεπιστημίου, με την υποστήριξη του Κέντρου Μελέτης Μεσογειακής – Μεσανατολικής Πολιτικής και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και του Γραφείου Προώθησης της Υποψηφιότητας της Ρόδου ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021. Η Διεθνής Πολιτιστική Ακαδημία τέθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.

Περισσότερα για την 2η Διεθνή Πολιτιστική Ακαδημία

2η Διεθνής Πολιτιστική Ακαδημία
Ρόδος, 22 – 26 Οκτωβρίου 2015