«Έλληνες Λόγιοι στην Αίθουσα των Σαράντα του Πανεπιστημίου της Πάδοβας»

Ημερίδα στην Πάδοβα με την υποστήριξη του ΕΙΠ

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Βενετίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Πάδοβας, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης και των 800 ετών της ίδρυσης του Πανεπιστημίου της Πάδοβας.  Πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα I. Nievo του Πανεπιστημίου, το Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου  2021 και ήταν αφιερωμένη σε τρεις Έλληνες λόγιους, τον Ιωάννη Αργυρόπουλο, τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο και τον Ιωάννη Καποδίστρια, οι οποίοι εικονογραφούνται στην Αίθουσα των Σαράντα του Πανεπιστημίου της Πάδοβας, αλλά και στην ιστορική παρουσία των Ελλήνων στην πόλη.

Η Ημερίδα τελέστηκε υπό την αιγίδα και την υποστήριξη  της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ρώμη, της Ιεράς Ορθόδοξης Μητρόπολης Ιταλίας και Μελίτης, του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Ιταλίας και του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιταλίας, κ.κ. Πολύκαρπος, ο Πρέσβης της Ελλάδος στη Ρώμη, κ. Θεόδωρος Πασσάς, ο οποίος κήρυξε την έναρξη των εργασιών και ο βουλευτής κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ο οποίος συμμετείχε ως εισηγητής.

Η Διευθύντρια του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, κα Αλίκη Κεφαλογιάννη, προήδρευσε στη δεύτερη ενότητα της Ημερίδας, η οποία είχε κεντρικό θέμα: «Ιωάννης Αργυρόπουλος, Νικόλαος Λεόνικο Τομέα και η μελέτη της ελληνικής γλώσσας» με εισηγητές τους καθηγητές του Πανεπιστημίου της Πάδοβας, κ.κ. Niccolò Zorzi και Ciro Giacomelli και τον Έφορο της Συλλογής Έργων Τέχνης της Βουλής των Ελλήνων, κ. Θεόδωρο Κουτσογιάννη.

Επισημαίνεται ότι η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Βενετίας ανέλαβε την αποκατάσταση του πίνακα που απεικονίζει τον ουμανιστή Ιωάννη Αργυρόπουλο στην Αίθουσα των Σαράντα του Πανεπιστημίου της Πάδοβας.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα