Συμπόσιο Οινογνωσίας στη Λευκωσία – Φωτογραφικά στιγμιότυπα

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών δραστηριοτήτων της, η Εστία Ελλάδος Κύπρου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού διοργάνωσε, την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, εκδήλωση Οινογνωσίας στη Λευκωσία, στη Δημοσιογραφική Εστία Κύπρου, με τη συμμετοχή 17 Κύπριων οινοποιών.

Στον σύντομο χαιρετισμό της, η πρόεδρος της Εστίας Ελλάδος Κύπρου, κ. Κλαίρη Αγγελίδου, πρώην υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, επισήμανε ότι σκοπός της Εστίας Ελλάδος Κύπρου είναι η ανάδειξη του κοινού πολιτισμού με την Ελλάδα και της χιλιόχρονης πολιτιστικής παράδοσης της Κύπρου, καθώς και η προώθηση της ελληνικής γλώσσας και των σύγχρονων ελληνικών πολιτιστικών τάσεων. «Για το σκοπό αυτό», πρόσθεσε, «διοργανώσαμε εκδηλώσεις για τη διαχρονικότητα της ελληνικής γλώσσας, για ποιητές όπως τον Σεφέρη και τον Καβάφη, για το κυπριακό πρόβλημα, μουσικές και εικαστικές εκδηλώσεις».

Εξάλλου, σε σύντομη ομιλία του για τον κυπριακό αμπελώνα και το κυπριακό κρασί, ο Δρ Γιαννάκης Γεωργιάδης, πρώην Διευθυντής του Συμβουλίου Αμπελουργικών Προϊόντων Κύπρου, επεσήμανε ότι ο κυπριακός αμπελώνας και το κυπριακό κρασί έχουν ρίζες και παράδοση πολλών χιλιετηρίδων και αποτελούν σημαντικό κομμάτι της ιστορίας και του πολιτισμού της Κύπρου. Από τον μικρό αμπελώνα που διαθέτει σήμερα η Κύπρος, παράγεται μια πλειάδα κρασιών από πενήντα περίπου οινοποιούς, εγκατεστημένους  κυρίως στη Λεμεσό και την Πάφο, ενώ σε μικρότερο βαθμό συναντούμε οινοποιούς που δραστηριοποιούνται  στις ορεινές περιοχές της Λευκωσίας και της Λάρνακας.

Στο Συμπόσιο συμμετείχαν τα οινοποιεία:
Κτήμα ΚΕΟ, Ζαμπάρτας, Κυπερούντα, ΕΤΚΟ, Βλασσίδης, Κ & Κ Βασιλικόν, Τσιάκκας, ΣΟΔΑΠ (Καμαντερένα), Μακκάς, Βάσα, Φικάρδος, Αγία Μαύρη, Βουνί Παναγιά, Εκφράσεις Βασιλειάδη, Τσαλαπάτης, Χρυσορρογιά, Κολιός.

Χορηγοί Συμποσίου:
Χορηγός επικοινωνίας: TIMEOUT Cyprus (Σημερινή, Σίγμα)
Μέγας χορηγός: ΟΠΑΠ Κύπρου
Χορηγοί: ROTSAS AND CO LTD Λογιστικό Γραφείο, C.E.I. Recycling Ltd, KEO, Τυροκομεία Πίττας, Τυροκομεία Σουρουλλάς, ξηροί καρποί Λειβαδιώτη, φυσικό μεταλλικό νερό ΑΓΡΟΣ, Fellos Wine Bar, Moiseos.

Διαβάστε επίσης:
Συμπόσιο Οινογνωσίας στη Λευκωσία