Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Παρισιού (15-18 Μαρτίου 2019)

ΔΥΝΑΜΙΚΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ (15-18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019)

Για τρίτη συνεχή χρονιά το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, οργανώνει την ελληνική συμμετοχή στην 39η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στο Παρίσι (Livre Paris/Paris Book Fair) που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 15 και 18 Μαρτίου 2019. Τιμώμενη στην έκθεση είναι φέτος η Ευρώπη. Στόχος είναι, σύμφωνα με τους διοργανωτές, «να συζητηθεί ο πολιτισμικός πλούτος και πλουραλισμός της ευρωπαϊκής μας λογοτεχνικής κληρονομιάς καθώς και η ζωή στην Ευρώπη σήμερα με τα μάτια των σύγχρονων Ευρωπαίων συγγραφέων και διανοουμένων».

ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΤΙΜΩΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ

Η φετινή ελληνική συμμετοχή είναι πιο φιλόδοξη από τα προηγούμενα χρόνια: η Ελλάδα  συμμετέχει με εθνικό περίπτερο μέσα στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της έκθεσης που αφιερώνεται στην τιμώμενη Ευρώπη. Το ελληνικό περίπτερο θα είναι 30 τ.μ., αισθητά μεγαλύτερο από άλλες χρονιές, με υπεύθυνο για την πώληση βιβλίων το ελληνικό βιβλιοπωλείο στο Παρίσι «Δεσμός». Ελληνικά βιβλία θα πωλούνται και στο «Ευρωπαϊκό Βιβλιοπωλείο» εντός του κεντρικού αφιερωματικού χώρου.

ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ ΠΕΝΤΕ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

Τη χώρα μας, φέτος, θα εκπροσωπήσουν πέντε συγγραφείς: ο Βασίλης Αλεξάκης, η Μαρία Ευσταθιάδη, ο Γκαζμέντ Καπλάνι, η Κάλλια Παπαδάκη και ο Χρήστος Χρυσόπουλος. Ο Βασίλης Αλεξάκης γράφει και στα γαλλικά έχοντας τιμηθεί στη Γαλλία, μεταξύ άλλων, με το βραβείο Medicis (το 1995, για το βιβλίο του “Η μητρική γλώσσα”), καθώς και με το Βραβείο Μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας (το 2007, για το βιβλίο του “μ.Χ.”). Ο αλβανικής καταγωγής συγγραφέας Γκαζμέντ Καπλάνι έχει γράψει τα περισσότερα βιβλία του στα ελληνικά. Και από την ελληνική γλώσσα μεταφράζονται σε πολλές χώρες του κόσμου. Βιβλία των συγγραφέων Μαρίας Ευσταθιάδη, Γκαζμέντ Καπλάνι, Κάλλιας Παπαδάκη και Χρήστου Χρυσόπουλου μεταφράστηκαν πρόσφατα στη γαλλική γλώσσα από τους εκδοτικούς οίκους Quidam éditeur, Intervalles, Cambourakis και Actes Sud αντιστοίχως, γεγονός που φανερώνει το ζωηρό γαλλικό ενδιαφέρον για το ελληνικό βιβλίο.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΕΛΛΑΔΑ: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΜΙΑΣ ΚΡΙΣΗΣ» ΣΤΟΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Η Ελλάδα συμμετέχει με τέσσερις εκδηλώσεις.  Στην κεντρική αίθουσα της έκθεσης (Scène Europe), το Σάββατο 16 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα «Ελλάδα: λογοτεχνική ακτινογραφία μιας κρίσης. Συγγραφείς σε αναζήτηση ταυτότητας, ατομικής και συλλογικής» στην οποία ο Βασίλης Αλεξάκης, ο Γκαζμέντ Καπλάνι και η Κάλλια Παπαδάκη θα συνομιλήσουν με τον Γάλλο δημοσιογράφο της εφημερίδας Le Monde, Αλαίν Σαλ.

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ Γ. ΜΠΕΧΡΑΚΗ

Την Κυριακή 17/3 ο Χρήστος Χρυσόπουλος, προσκεκλημένος της γαλλικής διοργάνωσης, σε συνεργασία με το γαλλογερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ARTE και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, θα συζητήσει στην ίδια κεντρική αίθουσα (Scène Europe), με τον Γάλλο ιστορικό Αντουάν Αρζακοφσκί και με τη Σύμβουλο της οργάνωσης «Γιατροί χωρίς Σύνορα», Χασίμπα Χατζ Ασράουι με θέμα: «Η κρίση της μετανάστευσης: ρωγμή στην Ευρώπη;».
Στο πλαίσιο του ίδιου αφιερώματος (Μετανάστευση/Προσφυγικό) και σε ιδιαίτερα κεντρικό σημείο του ίδιου χώρου, σε τοίχο 9 μέτρων, θα παρουσιαστεί η φωτογραφική έκθεση «Δρόμοι Επιβίωσης», που έχει οργανωθεί από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία σε συνεργασία με την Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, και αποτυπώνει στιγμές από τη μακρά και δύσκολη πορεία που ακολούθησαν οι πρόσφυγες από τις εμπόλεμες ζώνες της Μέσης Ανατολής προς την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Βραβευμένοι, Έλληνες και ξένοι φωτορεπόρτερ ακολούθησαν τους πρόσφυγες σε διάφορα στάδια της μεγάλης τους δοκιμασίας στους «δρόμους επιβίωσης». Οι περισσότερες φωτογραφίες προέρχονται από το ελληνικό τμήμα της διαδρομής την περίοδο 2015-2016, όταν η συχνότητα και οι αριθμοί των προσφυγικών ροών στην περιοχή είχαν κορυφωθεί. Η έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2016 στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής, ενώ έκτοτε μεταφέρθηκε στη Δράμα, στον Πειραιά, στη Νέα Φιλαδέλφεια, στην Καβάλα, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, καθώς και στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης. Η παρισινή παρουσίαση της έκθεσης είναι αφιερωμένη στη μνήμη του φωτορεπόρτερ Γιάννη Μπεχράκη, δύο φωτογραφίες του οποίου περιλαμβάνονται σε αυτή.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

Την Παρασκευή 15/3 θα πραγματοποιηθεί στον χώρο της έκθεσης συζήτηση με θέμα: «Το ελληνικό βιβλίο στη Γαλλία», όπου οι συγγραφείς Μαρία Ευσταθιάδη και Χρήστος Χρυσόπουλος θα συνομιλήσουν με τον εκδότη Πασκάλ Αρνό (Εκδόσεις Quidam éditeur), με τους εκδότες και μεταφραστές Μισέλ Βόλκοβιτς (Εκδόσεις Le miel des anges), Κλειώ Μαυροειδάκου (Εκδόσεις Δεσμός) και Αν-Λωρ Μπριζάκ (Εκδόσεις Signes et ballises) και με συντονιστή τον Μανώλη Πιμπλή, διευθυντή της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΑΘΗΝΑ-ΠΑΡΙΣΙ» ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ LINSTANT

Η ελληνική παρουσία ολοκληρώνεται με εκδήλωση εκτός έκθεσης την Κυριακή 17 Μαρτίου, στο βιβλιοπωλείο L’Instant, όπου οι πέντε συγγραφείς, που ανήκουν σε τρεις διαφορετικές γενιές, θα συνομιλήσουν με τον Μανώλη Πιμπλή, υπεύθυνο για την ελληνική παρουσία στις εκθέσεις βιβλίου στο εξωτερικό, με θέμα: «Αθήνα-Παρίσι», για τη γλώσσα, την εικόνα, τη δουλειά τους, τη σχέση τους με τη Γαλλία, τα θέματα που απασχολούν τους ίδιους και τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία.