Μουσείο-Φιλικής-Εταιρείας

 


Адреса: Krasnij Pereulok 18, Одеса.
Тел.: +380/482-357136, E-mail: hfcodessa.org
Отворено: понедељак-петак, 10:00-19:00. Субота и недеља, за организоване посете.

У једној од три зграде Хеленске фондације за културу у Одеси, која је била кућа предузетника и народног добротвора Григорија Јоану Маразлиса, где су се састајали чланови Филики Хетерије, од 1994. године постоји Музеј Филики Хетерије, који је основан 1979. године од стране Историјско-етнографског музеја у Одеси.

Завршетак грађевинских радова и пресељење Музеја у своје историјско седиште постало је могуће доприносом грчких институција и приватних лица (Удружење официра са Понта, Г. Енизлидис итд.) и значајном помоћи Трговинског удружења у Пиреју и тадашњег председника Иоаниса Полихронопулоса. ХФК се потрудила да се изнова формира, организује и тематски структурише музеја у сарадњи са Грчким историјским и етнографским друштвом. Истовремено је ХФК издала каталог Музеја на грчком и украјинском језику.

У музеју је смештена научна библиотека са 6000 наслова, а постоји и етнографско одељење са аутентичним предметима које оживљавају изглед куће Григорија Маразлиса. Међу музејским експонатима се налазе и оригинална дела у вези са деловањем хетериста, документи на шифрованом језику Хетерије, рукописи у вези са оснивањем Филики Хетерије, карте, гравуре, фотографије, каталози њених чланова, писма и рукописни прогласи Александра Ипсилантиса, вође Филики Хетерије, портрети и печати Александра Ипсилантиса, Емануила Папаса, Емануила Ксантоса и других.

Документ састављен шифрованим језиком Филики Хетерије, у вези са учлањењем у Друштво хетериста (Архив Историјског и етнографског друштва Грчке).

Печат тајне управе Хетерије. Слова одговарају почетним словима властитих имена вођа Хетерије, а предњачи име Каподистријаса: И: Иоанис Каподистријас, А: Антим Газис, Е: Емануил Цакалоф, П: Панајотис Секерис, Н: Никола Скуфас, Е: Емануил Ксантос, П: Панајотис Анагностопулос, А: Антоније Комизопулос, А: Атанасије Секерис. Слово Е одговара речи Елас = Јелада.

Шифраник хетериста. Врста тајног идентитета чланова Филики Хетерије, где су подаци, чин члана и датум, записани су шифровано.
У музеју су такође изложени и копија чувеног уља на платну Д. Цокоса „Заклетва хетериста” (1849), чију је репродукцију урадио Г. Сидиропулос, док вајарска композиција заједно са „Заклетвом хетериста” споља украшавају изглед овог Огранка. У једној посебној музејској сали представљени су како седе око стола три трговца-оснивача Филики хетерије, сцена оснивања ове патриотске тајне организације.
Музеј прима многе посетиоце из целе Украјине, Грчке и других земаља. Огранак Хеленске Фондације за Културу организује, у сарадњи са Канцеларијом за образовање општине Одесе, бесплатне обиласке музеја и предавања за ученике и студенте.