Μουσέιο Καβάφη

Адреса: C.P. Cavafy 4 (бивша улица Lepsius and Rue Sharmel Sheik), Attarin, Александрија.
Тел.: +203/486-1598, E-mail:cavafymuseum@gmail.com
Отворено: уторак-недеља, 10:00-17:00.


2016-03-ΙΣΤΟ-ΓΡΑΦΕΙΟ-ΤΥΠΟΥ-3-150x150 Кавафисов музеј у Александрији свечано је отворен 1992. године на иницијативу историчара и писца Костиса Москофа (1939‒1998), енергичног, даровитог човека пера и науке. 1990. године је постао аташе за културу у Грчкој амбасади у Каиру, где је остао све до своје смрти, 1998. За време свог боравка у Египту интензивно је радио на формирању Кавафисовог музеја и подржавао студије поезије кроз научне скупове у част Кавафиса које је установио и који се још увек одржавају у Каиру и Александрији, истовремено са осталим уметничким манифестацијама.
Музеј је познат у Египту под називом Cavafy’s House‒ а смештен је у стану у коме је К. Кавафис живео 35 година. Премда има и других станова у тој згради, знамо да је то био Кавафисов стан зато што се само у том стану налази балкон, а о томе сведоче многи извори. Унутрашњост музеја је с пажњом обновљена како би имала изглед какав је имала Кавафисова кућа, док документи и музејски експонати приказују живот и дело овог песника.

Улица у којој се налази Музеј звала се Lepsius у Кавафисово време, али је касније преименована у C.P. Cavafy, у част грчког песника. У околини зграде налазила се Грчка Патријаршија, Грчка болница и јавне куће, које је Кавафис називао „Харам душе”, „Храм Тела” и „Храм Плоти”.

Кавафис је рођен 1863. године и био је веома познат и признат песник још за живота. Александрија је тада била космополитски град, између осталог познат и по интензивном ноћном животу, а такође је био и значајан центар грчких издавача. Издавачка кућа „Грамата” била је једна од најзначајнијих грчких издавачких кућа која је издавала само дела грчких књижевника из Египта, али и многих других из Грчке. Упркос томе, Кавафисова прва поетска збирка објављена је 1886. године у једном грчком књижевном часопису који је штампан у Лајпцигу, у Немачкој. 

Кавафис је представљен британској јавности преко писца Е.М. Фостера, који га је звао Песник. Заиста, неке Кавафисове песме је превео на енглески језик Валасопулос. Отад су Кавафисове песме небројени пут превођене на многе језике, укључујући и арапски језик. Кавафис је неодвојиво везан за своју Александрију, кроз своје дело, али и кроз дела других, на пример Лоренса Дарела, који је саставио похвалу Кавафису у „Александријском квартету”.

Cavafy Museum 7