«Πολυμερής Διπλωματία και Κυπριακό»: Διάλεξη του Πρέσβη κ. Ανδρεστίνου Παπαδόπουλου

Η διάλεξη με θέμα «Πολυμερής Διπλωματία και Κυπριακό» του πρώην Πρέσβη δρ Ανδρεστίνου Ν. Παπαδόπουλου, πραγματοποιήθηκε στις 30 Μαρτίου 2016 στην Αίθουσα Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Αλέξανδρου Ζήνων.

ΑΝΔΡΕΣΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣΣτην αρχή, ο ομιλητής έκανε μια διάκριση μεταξύ εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας. Η πρώτη χαράσσει την λεωφόρο που θα ακολουθήσει το κράτος βάσει ορισμένων στόχων, που προσδιορίζονται από μόνιμα δεδομένα, όπως η γεωγραφία, η ιστορία, ο πολιτισμός και άλλα, και μεταβαλλόμενα στοιχεία εσωτερικής και εξωτερικής φύσεως.

Η πολυμερής διπλωματία πλεονεκτεί έναντι της διμερούς, όσον αφορά στα μικρά κράτη.  Και τούτο, λόγω της μιας ψήφου για κάθε κράτος και των περιπτώσεων σύγκρουσης συμφερόντων των μεγάλων κρατών, από την οποία επωφελούνται τα μικρά κράτη. Μέσα στο πλαίσιο, λοιπόν, της πολυμερούς διπλωματίας η Κύπρος δραστηριοποιήθηκε για να βρει λύση στο πρόβλημά της.  Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσονται τα Ηνωμένα Έθνη, το Κίνημα των Αδεσμεύτων, η Ισλαμική Διάσκεψη, η Κοινοπολιτεία, το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στον ΟΗΕ, η Κύπρος πέτυχε αποφάσεις που αναγνώριζαν την Κυβέρνησή της, το 1964, της ευθύνης τήρησης του νόμου και της τάξης, ζητούσαν τον σεβασμό της κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της το 1974, θεώρησαν την ανακήρυξη του ψευδοκράτους ως πράξη νομικά άκυρη και ζήτησαν την ανάκλησή της το 1983.  Επιπλέον, τα Ηνωμένα Έθνη απέστειλαν την UNFICYP στην Κύπρο, διόρισαν Μεσολαβητή και αργότερα ανέθεσαν στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ το καθήκον των καλών υπηρεσιών, στο πλαίσιο των οποίων διεξάγονται οι ενδοκοινοτικές συνομιλίες.

Το Κίνημα των Αδεσμεύτων στάθηκε αρωγός στον αγώνα της Κύπρου, όταν μετά την εισβολή ίδρυσε την Ομάδα Επαφής, που συνέταξε την Απόφαση 3212 (1974) της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που περιέχει θετικότατα στοιχεία για λύση του Κυπριακού.  Στην Ισλαμική Διάσκεψη, οι φιλικές σχέσεις της Κύπρου με τις Αραβικές χώρες, που είχαν κακές μνήμες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και η στάση αρχών στο Παλαιστινιακό, υπήρξαν αφορμή ανάσχεσης των τουρκικών φιλοδοξιών. Στην Κοινοπολιτεία, η Κύπρος πέτυχε την ίδρυση της Επιτροπής για το Κυπριακό, ως ένδειξη αλληλεγγύης προς μία αδερφή χώρα.  Στο Συμβούλιο της Ευρώπης πέτυχε με τις Διακρατικές της προσφυγές την καταδίκη της Τουρκίας για τους φόνους, τους βιασμούς, τη δήμευση περιουσίας, την αποστέρηση ελευθερίας και άλλα, ενώ στην περίφημη υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου εκτός της καταδίκης και της επιδίκασης αποζημιώσεων, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, άγγιξε και την ουσία του Κυπριακού.

Τέλος, μεγάλος πολιτικός άθλος ήταν η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που της έδωσε το δικαίωμα να παγώσει 5 κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και να έχει την συμπαράσταση των 27 όσον αφορά στην απαίτηση εφαρμογής του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας και των Κυπρογενών υποχρεώσεων της Τουρκίας.

Καταλήγοντας ο ομιλητής, πρόβαλε ως καρπούς της πολυμερούς διπλωματίας την πρόσκτηση ερεισμάτων που ενισχύουν τις θέσεις της Κύπρου, τις δυνατότητες συνεργασίας σε τομείς που αντιπροσωπεύουν συμφέροντα και την εις βάθος αξιολόγηση των διεθνών δεδομένων μέσα σε ένα πλαίσιο που το χαρακτηρίζει ένα ευμετάβλητο ισοζύγιο δυνάμεων.

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016, 19:00
Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου (Αίθουσα Πολιτιστικών Υπηρεσιών)
Ιφιγενείας 27, Λευκωσία