Привітання

Грецький Фонд Культури був заснований за часів президенства Константиноса Караманліса з амбіційною метою стати розповсюджувачем грецької мови та грецької культури за кордоном.

Сьогодні це бачення спрямовує нашу діяльність на адаптацію до нового цифрового середовища, яке дає можливість вийти за межі без територіальних кордонів й охопити значно ширшу аудиторію.

Наша мета полягає в оновленні культурної діяльності ГФК, формуванні конструктивних відносин співпраці з важливими культурними установами, а також набутті статусу центру творчого діалогу, здатного якістю своєї роботи захоплювати як власне греків, так і філеллінів у всьому світі.

До сфери нашої діяльності належать школи, кафедри новогрецької мови, грецькі громади та греки, які всіляко сприяють популяризації грецької культури.

Не менш важливою нашою метою є підтримка книговидавництва та підкреслення цінності книги в суспільстві. Саме тому ГФК репрезентує Грецію на міжнародних виставках за кордоном, щорічно організовує Міжнародний книжковий ярмарок в Салоніках та впроваджує Програму грантів з перекладу «Greeklit.gr», завдяки якій грецька книжкова продукція отримує більше можливостей для просування на вимогливі зарубіжні ринки. Крім того, ГФК постійно оновлює і модернізує сайт «Biblionet» – електронну базу даних з грецької книги та книговидавництва в Греції.

Ми сподіваємося, що наші послідовні дії дозволять реалізувати нашу місію.

Нікос А. Кукіс
Голова ГФК

Історія та мета

Грецький Фонд Культури (ГФК) був заснований у 1992 році одноголосним рішенням грецького парламенту. Фонд розміщений у будинку покійного грецького підприємця Продромоса Бодосакіса. Першим головою ГФК був професор Іоанніс Георгакіс. Метою створення фонду є поширення грецької мови та грецької культури у всьому світі.

За допомогою основних напрямків діяльності в області культурно-мистецьких заходів, поширення грецьких книг, театру, музики, мистецтва, показу грецького кіно і викладання грецької мови, Грецький Фонд Культури довів, що він з гідністю, якістю, баченням та перспективою популяризує грецьку культуру в Греції та за кордоном.

Також ГФК створено мережу закордонних філій, які знаходяться в Олександрії, Белграді, Берліні, Бухаресті, Москві, Одесі та Трієсті. Завдяки співпраці наших посольств та окремих осіб, які проявляють інтерес щодо поширення грецької культури, незабаром представництва ГФК також будуть відкриті й в інших країнах.

ГФК є членом двох основних європейських культурних мереж: Асоціації культурних інституцій країн Європейського союзу (EUNIC) та Фонду Анни Лінд.

На міжнародному рівні ГФК співпрацює з кафедрами грецької мови, школами, в яких вивчають грецьку мову, посольствами, культурними центрами, музеями та бібліотеками по всьому світі.

Адміністративна Рада

Голова

Нікос А. Кукіс, філолог – історик

Віце-президент

Андреас Сідеріс, видавець – політолог

Казначей

Іліас Поліменідіс – економіст

Члени

Фівос Георгіос Ангелетос
Повноважний Міністр другого рангу, Директор Управління освіти та культури (E1) Міністерства закордонних справ Греції

Марія Евтиміу
Професор історії Афінського національного університету імені Каподістрії

Йоргос Калудіс
Консультант з комунікацій, генеральний директор агенції «Союз за Грецію»

Луїза Карапідакі
Археолог – мистецтвознавець

Александрос Малліас
Почесний Посол

Андреас Маркандонатос
Професор давньогрецької філології Факультету філології Пелопоннеського університету

Хараламбос Мелетіадіс
Професор історії Факультету соціології Університету соціальних та політичних наук Пантеон

Іоанніс Поліхронопулос
Підприємець

Діонісіос Целедіс
Філолог – Вчитель

Фані Хатзіатанасіаду
Адвокат

Співпраця – Взаємодія