Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στην Κύπρο

Με Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης, στις 7.30μ.μ., στην Πύλη Αμμοχώστου, συνεχίζονται την Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου, οι εκδηλώσεις του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού για τα εγκαίνια της «Εστία Ελλάδος Κύπρου».

Η Συζήτηση έχει θέμα: «Η ποίηση και η εικαστική τέχνη σε χαλεπούς καιρούς» και συμμετέχουν οι: Τίτος Πατρίκιος, Κυριάκος Χαραλαμπίδης, Νίκος Ορφανίδης, Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου, Νάσα Παταπίου, Γιώργος Σκοτεινός και Δήμητρα Χριστοδούλου. Συντονίζει ο Δρ. Παντελής Βουτουρής, Καθηγητής Βυζαντινής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Παράλληλα, συνεχίζεται έως την Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου. η Έκθεση Βιβλίου και Εικαστικών στην Πύλη Αμμοχώστου. Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν στις 27 Οκτωβρίου από τον Πρέσβη της Ελλάδος στην Κύπρο, κ. Βασίλη Παπαϊωάννου. Η έκθεση περιλαμβάνει αφιέρωμα στον νομπελίστα Οδυσσέα Ελύτη και τον ποιητή Γιάννη Ρίτσο με επιλεγμένα αποσπάσματα από την εργοβιογραφία τους και σημαντικούς σταθμούς στη συγγραφική τους δραστηριότητα. Επίσης, εκδοτικοί οίκοι από την Κύπρο και την Ελλάδα παρουσιάζουν τις νέες εκδόσεις τους, και ιδιαίτερα την παιδική και εφηβική λογοτεχνική παραγωγή τους, ενώ το Επιμελητήριο Καλών Τεχνών Κύπρου, με τη συμμετοχή νέων καλλιτεχνών, παρουσιάζει επιλεγμένα έργα με αναφορά στον πολιτισμό και την κοινωνία.
Η εναρκτήρια εκδήλωση από την Εστία Ελλάδος Κύπρου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 26 Οκτωβρίου, στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, με την παράσταση «Κλείσε στην ψυχή σου την Ελλάδα» του Χοροθεάτρου Ροές. Η παράσταση είναι ένα σύνθετο δρώμενο, που περιλαμβάνει μουσική, χορό, απαγγελία ποιητικών κειμένων και είναι αφιερωμένη στους μακραίωνους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου, αντλώντας από θεμελιώδη ποιητικά και λογοτεχνικά κείμενα της ελληνικής, κυπριακής και ρωσικής γραμματείας. Η δραματουργική επιμέλεια των κειμένων είναι του ποιητή Στρατή Πασχάλη, η σκηνοθεσία και η χορογραφία της Σοφίας Σπυράτου, ενώ η μουσική επιμέλεια του Αλέξανδρου Μάντζαρη. Τα κείμενα απήγγειλαν οι ηθοποιοί Γιάννης Στάνκογλου και Χλόη Μάντζαρη, οι οποίοι πλαισιώνονται επί σκηνής από δέκα χορευτές.Η Διάλεξη με θέμα: «Η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση» από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με έδρα το Λουξεμβούργο, καθηγητή Βασίλη Σκουρή, έλαβε χώρα την Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου, στην Αίθουσα Τελετών Τραπέζης Κύπρου «Ανδρέα Πατσαλίδη» – σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο. Στη διάλεξη ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς και στα Συντάγματα των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Add Comment