Ο εντεταλμένος εκπρόσωπος του ΕΙΠ, Γιώργος Ταξιαρχόπουλος, νέος Πρόεδρος της EUNIC Κύπρου

Κατά την πρώτη συνεδρίαση της νέας μετά-Covid εποχής του δικτύου της EUNIC στην Κύπρο, το οποίο συστάθηκε και λειτουργεί από το 2017 με έδρα την Λευκωσία, ήταν παρόντες περισσότεροι από 14 εκπρόσωποι Πρεσβειών και Διευθυντές Πολιτιστικών Ινστιτούτων χωρών μελών της ΕΕ, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Κύπρο και συμμετέχουν στην ομάδα συνεργασίας.

Η συνεδρίαση ανέδειξε ομόφωνα Πρόεδρο τον κ. Γιώργο Ταξιαρχόπουλο, εντεταλμένο εκπρόσωπο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Κύπρο και διεθνώς διακεκριμένο εικαστικό καλλιτέχνη, ενώ στη θέση Αντιπροέδρου εκλέχθηκε η κ. Σουσάνα Μαρτίνεζ-Βελόν, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Θερβάντες στην Κύπρο.

Ο νέος Πρόεδρος παρουσίασε τον ετήσιο σχεδιασμό των δράσεων του Oργανισμού ο οποίος φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει στα Κυπριακά πολιτιστικά δρώμενα με επίκεντρο την σύγχρονη τέχνη και την αρχαιολογία

Ο κ. Γιώργος Ταξιαρχόπουλος, έχει διακριθεί πολλές φορές στην Ελλάδα και το εξωτερικό ως εικαστικός για το καλλιτεχνικό και ερευνητικό του έργο. Έχει διατελέσει διευθυντής και στέλεχος στις σημαντικότερες διοργανώσεις τέχνης στην Ελλάδα και υπήρξε σύμβουλος επίσης σε ορισμένες από αυτές εκτός από διοργανωτής. Είναι διεθνώς πιστοποιημένος ειδικός μάνατζερ τέχνης, χειροτεχνίας και πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ έργα του έχουν εκτεθεί σε σημαντικά μουσεία ανά τον κόσμο και συναντώνται κυρίως σε ιδιωτικές συλλογές. Διατελεί εντεταλμένος εκπρόσωπος του ΕΙΠ στην Κύπρο από τον Φεβρουάριο του 2021.

Η EUNIC είναι μία ένωση εθνικών ή επίσημων πολιτιστικών οργανισμών που εκπροσωπούν τις πολιτιστικές και σε αρκετές περιπτώσεις τις μορφωτικές σχέσεις των χωρών τους με άλλες χώρες. Ο κύριος στόχος της ένωσης αυτής είναι η δημιουργία αποτελεσματικών συνεργασιών και δικτύων επικοινωνίας ανάμεσα στους συμμετέχοντες οργανισμούς, η βελτίωση και προώθηση της πολιτισμικής ποικιλομορφίας και κατανόησης ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές κοινωνίες, και η ενίσχυση του διεθνούς διαλόγου και συνεργασίας εντός και εκτός του πλαισίου της Ευρώπης.