Basorelief funerar (fragment), sfârșit de secol IV î.Hr. Copyright: Muzeul de Artă Cicladică

Misiune

Fundația Culturală Greacă (FCG) a fost înființată în 1992 și își are sediul central la Atena. Scopul său principal este promovarea culturii și a limbii grecești pe cuprinsul întregii lumi.

Organizează evenimente în multe orașe ale lumii – expoziții, concerte, reprezentații teatrale, proiecții de filme, conferințe, colocvii –, în colaborare cu alte instituții culturale locale.

Participă la evenimente europene și internaționale: sărbători naționale, cicluri de evenimente dedicate teatrului, cinematografului sau muzicii.

Promovează limba greacă prin susținerea de cursuri la sediile centrelor sale, oferind materiale și informații tuturor celor interesați sau organizând seminarii.

Propagarea cărții grecești prin prezentări de carte, întâlniri cu scriitorii, traduceri sau participarea la târgurile internaționale de carte.

Susține cinematograful grecesc prin proiecții regulate de film, prin participări la festivaluri locale sau prin cicluri dedicate filmului grecesc, în colaborare cu Centrul Național al Cinematografului Grecesc.

Rețele
FCG a creat o rețea de centre în afara Greciei, a căror activitate principală sunt evenimentele culturale, propagarea cărții grecești, promovarea cinematografiei și a limbii grecești. Sediile centrelor FCG se află în orașele: Alexandria, Belgrad, Berlin, București, Odessa, Trieste.

FCG este membru a două rețele culturale europene: European Union of National Institutes for Culture (EUNIC) și Anna Lindh Foundation. De asemenea, colaborează cu secțiile universitare de studii neogrecești, cu școlile grecești, cu ambasadele, precum și cu alte instituții culturale locale.

București – România