Unfair World / Άδικος κόσμος (2011)

Ελληνικά

27 Martie 2014
Spațiul Public European
Strada Vasile Lascăr 31
ora 19.00

Grecia/ Germania
Durată: 107 min.
Limbă: greacă
Regie: Filippos Tsitos
Actori: Antonis Kafetzopoulos, Theodora Tzimou, Christos Stergioglou
Director de imagine: Polydefkis Kyrlidis
Muzică: Josepha Van der Schoot
Producător: Alexandra Boussiou
Sunet: Vaggelis Zelkas

Premii:
– „Premiul pentru cel mai bun regizor” și „Premiul pentru cel mai bun actor” (Antonis Kafetzopoulos) la San Sebastián International Film Festival
– „Premiul pentru cel mai bun film” acordat de Academia Elenă a Cinematografului

Sotiris este anchetator al Poliției din Atena și are o singură obsesie: trebuie să fie drept. Îi judecă pe suspecți după principiile propriei morale, chiar dacă aceasta îl aduce cumva în afara legii.
Obsedat de dreptate cum este, ucide din greșeală un om din dorința de a salva un suflet nevinovat. Dora, o femeie de serviciu care luptă pentru supraviețuire, este singurul martor al crimei. Greutățile vieții au făcut-o să fie nedreaptă și indiferentă.
Puși față în față, Sotiris și Dora ajung să se placă unul pe celălalt. Însă iubirea, cinstea și dreptatea nu se împacă întotdeauna prea bine.

„Lume nedreaptă este o comedie foarte tragică despre modul în care oamenii devin nedrepți unii față de ceilalți ca urmare a propriei lor nefericiri. Fie din slăbiciune, ca Sotiris, fie din nevoie, ca Dora, personajele sunt prinse, toate, în aceeași capcană: ele duc o viață de care sunt nemulțumite, însă nici nu își pot închipui cum ar fi posibilă viața pe care și-o doresc.
Ideea pe care și-o fac personajele despre dreptate reprezintă o nedreptate pentru ceilalți. Ca urmare, fiecare este, în acest film, drept și, totodată, nedrept.
Esența poveștii stă în căutarea paradoxală a fericirii în locuri și momente nepotrivite, precum și în angoasa profundă stârnită de conștiința acestei greșeli. În Lume nedreaptă am dorit să creăm o lume cinematografică în care realitatea să se reflecte astfel încât spectatorului să îi fie transmisă esența fiecărui moment și a fiecărui personaj. Prin abstractizare (în culori, decor și interpretare), prin fiecare imagine simplu construită și printr-o viziune cinematografică austeră, am dorit să urmărim onestitatea sentimentelor.”
Filippos Tsitos,
regizorul filmului Lume nedreaptă