Fundația Culturală Greacă la Festivalul Filmului European

Ελληνκά
English

8 mai 2015, ora 17.00, Cinematograful „Elvira Popescu”
„Ο εχθρός μου”/ „Dușmanul meu” / „The Enemy Within”
Grecia, 2014, 103’
dramă

Regia: Yorgos Tsemberopoulos
Scenariul: Yannis Tsiros
Imaginea: Vangelis Katritzidakis
Montajul: Yorgos Mavropsaridis
Muzica: Akis Daoutis

Cu: Manolis Mavromatakis, Maria Zorba, Yorgos Gallos, Antonis Karistinos, Thanassis Papageorgiou, Tudor Chirilă
Distribuit de: Patra Spanou

Povestea unui om distrus moral și a luptei pe care o duce pentru a intra pe făgașul normal.

Atena zilelor noastre: Kostas, fire idealistă, trăiește o viață obișnuită și li- niștită alături de soție, de fiica și de fiul lor. Asta până într-o seară când casa îi este devastată de o bandă de huligani. Din acel moment pacea și fe- ricirea familiei sunt distruse, iar Kostas își caută vechea armă de vânătoare, în încercarea de a găsi o rezolvare noii dileme morale în fața căreia se vede pus. Vor găsi puterea să-și vindece rănile și să meargă mai departe?

Yorgos Tsemberopoulos s-a născut la Atena și a studiat economia la Uni- versitatea de Științe Economice și Afaceri, lucrând, în același timp, ca fo- tograf. A studiat apoi regia la Institutul American de Film din Los Angeles, unde a trăit timp de șase ani regizând documentare, scurtmetraje și piese de teatru. Primul său film a fost documentarul Megara (1974, pentru care a câștigat Premiul pentru cel mai bun film la Festivalul de Film de la Salonic și Premiul FIPRESCI la Berlin), urmat de filmele de ficțiune Sudden Love (1984), Take Care… (1991) și Backdoor (2000).

Festivals & Awards:
2014: Hellenic Film Academy Awards 2014 (Best Director, Best Editing, Best Screenplay), Luxor Egyptian & European FF (Silver DJED Pillar), Nas- hville FF (Best Actor), Split FF (Special Award), Galway Film Fleadh, Beijing IFF, Istanbul FF, Prague IFF, Göteborg IFF, Hamburg FF (2014), AFI European Film Showcase, Tallinn Black Nights, ΒFI London, Athens IFF, Montréal World FF (2013)

Website: https://theenemywithinmovie.wordpress.com/
Facebook: www.facebook.com/TheEnemyWithinFilm
Video

Mulțumim Institutului Cultural Român și firmei Orphee Beinoglou pentru sprijin.