Festivalului Filmului European

Ελληνικά

Ediția de anul acesta a Festivalului Filmului European se desfășoară exclusiv online. Filmele pot fi urmărite gratuit pe platforma TIFF Unlimited, în perioada 17-21 iunie.

Fundația Culturală Greacă participă cu scurtmetrajul „Lebăda electrică /Electric Swan(Franța, Grecia, Argentina, 2019, 40’). Regia și scenariul sunt semnate de Konstantina Kotzamani.

Imaginea: Roman Kasseroller
Montajul: Smaro Papaevangelou
Producători: Victoria Marotta (Un Puma), Maria Drandaki (Homemade Films), Caroline Demopoulos (Ecce Films)
Cu: Juan Carlos Aduviri, Nelly Prince, Elisa Massino, Nikita Zuckerberg, Susana Pampin
Distribuit de: Ecce Films

Lebăda electrică este un micro-portret suprarealist al orașului Buenos Aires. Arhitectura rezonează cu harta emoțională a rezidenților lui. Clasele sociale guvernează geometria orașului. Realismul magic găsește fisuri în pereți și intră în viața de zi cu zi, conectând etaje diferite, oameni diferiți. Într-o clădire plină de câini, nu auzi lătrăturile, ci doar tremurul candelabrului. Clădirea se clatină deoarece locuitorii săi se clatină… visează, urăsc, iubesc, plâng, găuresc pereții, dansează și leșină sub vraja Lacului lebedelor.

Clădirile nu ar trebui să se miște. Dar pe Avenida Libertador 2050, o clădire se clatină și tavanul se cutremură, provocând locatarilor o greață neobișnuită. Cei care trăiesc la etajele superioare se tem că vor cădea – cei care trăiesc mai jos se tem că se vor scufunda.

Konstantina Kotzamanieste absolventă a departamentului de Arte Plastice din Salonic. Scurtmetrajele sale au fost premiate și selectate în mai multe festivaluri internaționale, inclusiv Cannes, Berlinale și Locarno.Washingtonia(2014) șiLimbo(2016) au câștigat fiecare Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj al Academiei elene de Film și au fost nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film. În prezent lucrează la primul său lungmetraj –Titanic Ocean, proiect cu care a participat la Torino Feature Lab și Cinemart Rotterdam.

Premii și festivaluri:
2020: Cinema on the Bayou FF (Best Experimental Feature); Clermont-Ferrand ISFF, Riga IFF 2ANNAS
2019: Prix SFCC de la Critique (Best Short Film), Janela de Cinema do Recife (Special Mention), Valdivia IFF (Special Jury Prize, Audience Award); Mostra de Venise, Tirana IFF, Athens IFF, Reykjavik IFF, Festival du Nouveau Cinéma, Montréal, Uppsala IFF, ISFF of Cyprus, Thessaloniki FF, Tallinn Black Nights FF (PÖFF), Gijon IFF, La Cabina IFF, Leuven ISFF, The Auteur FF, Aguilar de Campoo ISFF, Transcinema IFF, Bahamas IFF, ZUBROFFKA ISFF

Pagina filmului:
https://ffe.ro/2020/eu-shorts/lebada-electrica-grecia/