Festivalului Filmului European

Ελληνικά

Fundația Culturală Greacă din București participă la ediția a 23-a a Festivalului Filmului European cu filmul „Fiul Sofiei”, în regia Elinei Psykou. Filmul este proiectat de două ori la București și o dată la Sibiu.

Bucureşti – Cinemateca Eforie (20-06-2019 / 16.00)
Bucureşti – Cinema Muzeul Țăranului (23-06-2019 / 17.00)
Sibiu – Centrul Cultural Ion Besoiu (29-06-2019 / 16.30)

Fiul Sofiei
Grecia / Franța / Bulgaria, 2017, 111’
dramă
Regia și scenariul: Elina Psykou
Imaginea: Dionysis Efthimiopoulos
Sunetul: Persefoni Miliou
Cu: Valery Tscheplanowa, Victor Khomut, Areti Seintaridou, Thanassis Papageorgiou
Distribuit de Heretic Outreach

„Abordarea regizorală aruncă o vrajă stranie, fără speranță… filmul Elinei Psykou este unic – nici mai mult, nici mai puțin!”(Variety)

„… o călătorie realist magică către sfârșitul inocenței.”(Cineuropa)

Atena, 2004, Jocurile Olimpice de vară. Misha, un copil de 11 ani, vine din Rusia pentru a locui cu mama lui, Sofia. Ce nu știe el, este că aici există și un tată, care îl așteaptă. În timp ce Grecia trăiește visul olimpic, Misha este catapultat într-un mod brutal în lumea adulților, alunecând, mai degrabă, către partea întunecată a poveștilor sale favorite.

Elina Psikou (1977, Atena) a studiat regie de film și sociologie la Atena, apoi istoria culturii la Paris. A realizat scurtmetrajele Sunday trip (2004) şi Summer Holidays (2006). A debutat în lungmetraj cu Eterna întoarcere a lui Antonis Paraskevas, a cărui premieră a avut loc la Berlinale Forum și care a fost prezent în numeroase festivaluri, inclusiv în ediția 2014 a FFE. În prezent, Elina lucrează la documentarul To Live and Die in Europe și la scenariul pentru cel de-al treilea lungmetraj.

Premii și festivaluri:
2017: Tribeca IFF (Best International Narrative Feature Award), Los Angeles Greek (Special Jury Mention), Sarajevo IFF (C.I.C.A.E. Award), Moscow IFF, Cottbus FF, Stockholm IFF, Kolkata IFF, Gijon IFF

http://ffe.ro/2019/programfilme/fiul-sofiei/