Cea de a V-A ediție a Nopții Literaturii Europene la București

Ελληνικά

Fundația Culturală Greacă și Institutul Italian de Cultură „Vito Grasso” vă invită la evenimentele comune pregătite cu prilejul celei de a V-a ediții a Nopții Literaturii Europene la București. Evenimentele au loc în data de 9 septembrie, începând cu ora 19.00, la Librăria Cărturești Verona (Str. Arthur Verona, 13-15).

Programul evenimentelor:

FCG image WEB19:00. „În lumina Muzelor / Alla luce delle Muse”.
Proiecția portretelor fotografice a 201 scriitori greci contemporani consacrați, realizate de fotograful italian Giovanni Giovannetti. Materialul este o producție a Centrului Național de Carte din Grecia, iar selecția și îngrijirea prezentării sunt semnate de neolenistul italian Maurizio De Rosa. Expoziția „În lumina Muzelor / Alla luce delle Muse” a fost prezentată pentru prima oară în luna mai a anului 2004, în cadrul Târgului de Carte de la Torino, unde Grecia a fost invitat de onoare.

19:30. „Literatura greacă: ieri și azi”. Conferință susținută de neoelenistul Maurizio De Rosa (Conferința este prezentată în limba italiană, fiind însoțită traducere în limba română).

20:30. Mara Chirițescu prezintă și citește din opera lui Cesare Pavese, Noapte de sărbătoare și alte povestiri.

21:00. Scriitorul Makis Tsitas, despre cartea sa Martor mi-e Dumnezeu. Proiecție (8 min. și 13 sec.). Cartea a fost încununată în 2014 cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene.

21:30. Le amiche (Prietenele). Regia: Michelangelo Antonioni.
Proiecția unui fragment din filmul Le amiche (1955), premiat cu „Leul de argint” la Veneția, bazat pe o adaptare liberă a romanului Tra donne sole (Femei singure) de Cesare Pavese.

tandem WEBCu prilejul Nopții Literaturii Europene, este organizată de către membrii rețelei EUNIC din România o întâlnire între traducători și redactori, la Librăria Cărturești-Verona (Cafenea), joi, 7 septembrie, ora 18.00.

Noaptea Literaturii Europene la București este un proiect al clusterului EUNIC România (Reţeaua Europeană a Institutelor Culturale Naţionale), sprijinit de Reprezentanța Comisiei Europene şi organizat de: Forumul Cultural Austriac, Centrul Ceh, Goethe-Institut, Fundaţia Culturală Greacă, Institutul Italian de Cultură, Institutul Polonez din București, Ambasada Portugaliei la București/ Camões, I.P., Institutul Cultural Român, Institutul Cervantes, Centrul Cultural Turc Yunus Emre din București, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti.

50X70 poster_final-WEBParteneri: Carte peste carte, Piua Book Bar, Teatrul de Animatie Țăndărică, Casa Ion Mincu – Sediul Ordinului Arhitecților din România, Cărturești.

Mai multe informații despre proiectul Noaptea Literaturii Europene la București și ediția din 2016, pe pagina de oficială de FacebooΚ.

 


Înregistrare RFI despre Noaptea Literaturii Europene 2016 la București (Emisiune: Zebra, Realizator: Mihaela Dedeoglou).