GRČKI ANIMIRANI FILM u Beogradu

Ελληνικά
English

Povodom 70 godina od nastanka prvog animiranog filma u Grčkoj (1945 – 2015) Udruženje grčkog animiranog filma ASIFA Grčke (Grčki ogranak Međunarodne asocijacije animiranog filma) organizuje projekcije najuspešnijih grčkih animiranih filmova u matici i inostranstvu.

Helenska fondacija za kulturu u saradnji sa ASIFA Grčke i Domom kulture „Studentski grad“ na 12. Međunarodnom festivalu animiranog filma BALKANIMA (6 – 10 oktobar 2015) priređuje retrospektivu 9 najreprezentativnijih grčkih animiranih ostvarenja nastalih u periodu 2012 – 2014. kao i predavanje autora i istoričara Vasiliosa Karamicanisa, predsednika Upravnog odbora ASIFA Grčke. Na retrospektivi će biti prikazani sledeći filmovi:

Deconstruction, Spiros Pandazis (2011)
Zašto me ne vidiš, Εleni Tomadaki (2012)
Migracija, Κaterina Atanasipulu (2012)
Man in a Box, Ilijas Papastamatiju (2012)
Konj, Tanasis Radolgu (2013)
Head Hunter, Hristos Papandreopulos (2013)
My Stuffed Granny, Efi Papa (2014)
Dinner For Few, Νasos Vakalis (2014)
A Portrait, Αristotelis Marangos (2014)

Deconstruction, Spiros Pandazis, 2011 (5’)
Spiros Pandazis zaljubljenik u naučnu fantastiku u svom diplomskom radu Dekonstrukcija (Deconstruction) stvara posebnu atmosferu. Junak filma, koji godinama živi sam, zatočen na jednoj planeti, spreman je da izvrši samoubistvo. Jedan događaj izvan svemirskog broda promeniće njegovu svakodnevicu. Vešto osmišljeni karakteri i prostori u filmu predstavljaju primer savremene 2D animacije u Grčkoj.

Zašto me jednostavno ne vidiš, Εleni Tomadaki, 2012 (2’ 42’’)
Studentski film Zašto me jednostavno ne vidiš? Εleni Tomadaki rađen je tehnikom kadar po kadar na staklu. Film dočarava tragičnost i usamljenost koji karakterišu ljudske odnose te „neprestani pokušaj čoveka da usavrši sopstveni izraz koji bi ga učinio razumljivim drugima.“ (Tehnološko obrazovni institut u Atini).

Iseljeništvo, Κaterina Atanasopulu, 2012 (5’ 03’’)
Pojam iseljeništvo u ovom filmu označava migraciju, zatvorenost, stagnaciju kao stanje sile koje vodi kretanju i stvaranju i odlasku kao spasenju, ali ne i begu. Film je nagrađen jednim od najprestižnijih međunarodnih priznanja u oblasti digitalnih umetnosti Lumen 2013.

Man in a Box, Ilijas Papastamatiju, 2012 (4’ 36’’)
Oblik se pomalja iz komada gline, ali izlazak iz mase se čini nemoguć. Očajnički traži načine da se odvoji od materije u kojoj je zatočen. Sloboda je blizu…

Konj, Tanasis Radolgu, 2013 (4’ 43’’)
U filmu Konj, Tanasisa Radoglua, drveni konj odlučuje da napusti poznata kvadratna polja šahovske table i otkrije svet van nje. Završava na podu gde mu se ukazuje prilika da upozna nove prijatelje, koji će mu pomoći da se vrati na poznato tle. Kratkotrajni ukus slobode, daleko od zacrtanih šahovskih poteza, podstaći će ga da razmisli kakav život želi u budućnosti.

Head Hunter, Hristos Papandreopulos, 2013 (2’ 00’’)
Predani radnik otkriva da lenji kolega iz iste kancelarije prima veću platu i odlučuje da nešto preduzme…

My Stuffed Granny, Efi Papa, 2014 (10’)
Film My stuffed Granny Efi Pape se bavi odnosom unuke i bake, optimistično zatvarajući oči pred krizom u koju je zapalo današnje društvo. Devojčica sadi mrvice ostataka hrane kako bi nahranila svoju porodicu.

Dinner For Few, Nasos Vakalis, 2014 (10’)
Desetominutni alegorijski društveno-politički crtani film odslikava napor čoveka da preživi u hijerarhijski strukturisanom društvu. Tokom večere, sistem funkcioniše kao dobro podmazani mehanizam koji neprestano hrani nekolicinu koji uludo troše resurse, dok drugi jedva uspevaju da sakupe ostatke koji padaju sa stola. Neizbežno, kada se resursi iscrpe, sve vodi nasilju i katasrofi. Međutim, ishod ovog korenitog preokreta ne daje nadu, već predstavlja verni odraz okolnosti koje su do njega dovele.

A Portrait, Αristotelis Marangos, 2014 (2’)
Kroz pokretnu sliku reditelj istražuje život i smrt svog dede…

Petak, 9. oktobar u 16.00
Mala sala Doma kulture „Studentski grad“