Грчки писци: Александрос Пападијамандис

Ελληνικά
English

У оквиру серије приредби о грчким писцима, Хеленска фондацијa за културу, у жељи да домаћој публици представи врхунског грчког прозаисту, свеца грчке књижевности, приређује изложбу Александрос Пападијамандис (1857-1911).

Изложба обухвата архивски материјал, библиографију, филм „Носталгија жене“, по мотивима Пападијамандисових прича, као и два предавања.

Александрос Пападијамандис је један од најзначајнијих представника грчког реализма и натурализма, у извесној мери и позитивизма, правца који се развија од краја XIX и почетка XX века, чије је главно обележје верно приказивање живота у селу и унутрашњости Грчке, паралелно са развојем етнолошких истраживања, и описивањем аутентичних обичаја, навика, карактера и менталитета обичних људи. Пападијамандис на поетичан начин ствара приче надахнуте животом родног Скијатоса, али доноси и приче из живота сиромашних и побожних становника Атине, у којој је провео највећи део свог живота и у којој се у Пападијамандисово време почело развијати грађанско друштво. У духовни свет својих јунака – рибара, земљорадника, свештеника, исељеника, вишечланих породица, нежења, напаћених удовица, лепих сиротица, али и ружних врачара и разних преваранткиња, Пападијамандис задире дубоко, али суптилно.

У оквиру изложбе приређујемо и:
21/5. – Предавање Карактерна новела проф. др Миодрага Стојановића, које и отвара изложбу
28/5. – Предавање Магична Пападијамандисова проза Марине Вељковић, неохеленисте и преводиоца Пападијамандисових прича,
4/6. – Пројекцију играног филма Носталгија жене, редитељке и сценаристкиње Елени Александраки (енглески титл)

Изложба траје: 21/5 – 26/6/2015
Понедељак – петак 12:00 – 18:00