Хеленска фондација за културу на Београдском Шопен Фесту

Ελληνκά
English

Хеленска фондација за културу учествује на овогодишњем Шопен Фесту, међународном фестивалу посвећеном Шопеновом стваралаштву.

2015-02-26-ΒΕΛ-ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΟΠΕΝФестивал се развио из Београдске Шопенијаде, националне манифестације традиције дуге 25 година, а међународни карактер добија од 2012. од када пружа пприлику најбољим младим пијанистима из региона и читаве Европе да се представе београдској публици.

На завршној вечери овогодишњег Фестивала наступиће млади пијаниста из Грчке Theodor Tzovanakis, који ће поред Шопенових композиција премијерно извести и две композиције грчког композитора Димитриса Митропулоса (Беатрис, 1915. и Четири игре са Китере 1926).

Из програма фестивала издвајамо
– Свечано отварање Фестивала – Аљоша Јуринић, Хрватска, пијанистички реситал
Четвртак, 26. фебруар, 20:00h, Скупштина града Београда
– Музичко вече у Станковићу – Милица Секулић, Србија, пијанистички реситал
Субота, 28. фебруар, 20:00 h, Свечана сала МШ Станковић
– Свечано затварање Фестивала – Theodoros Tzovanakis, Грчка, пијанистички реситал
Недеља, 1. Март, 20:00h, Дом војске Србије

Theodoros Tzovanakis
Theodoros Tzovanakis је своје пијанистичко образовање стицао у Грчкој, Немачкој, Холандији и Шкотској и то као стипендиста Грчке државне фондације, Европске музичке фондације Yamaha, као и Фондације Александар Оназис. Такође је студирао музикологију на Одсеку за музичке студије Аристотеловог Универзитета у Тесалоники.
Добитник је више награда на међународним пијанистичким такмичењима у Грчкој. Као солиста је сарађивао са филхармонијским оркестрима Грчке, Немачке, Велике Британије, Аустрије, Холандије, Израела и Украјине. Његову богату биографију употпуњују и многобројни пијанистички реситали и наступи у оквиру камерних састава одржани у Европи, Сједињеним Америчким Државама, Северној Африци и земљама средњег истока.
Премијерно је извео и снимио дела Митропулоса и Риадеса, а најскорији студијски записи обухватају дела Шумана, Шуберта, Волфа, Брамса и Менделсона. Његове наступе је преносила национална Радио-телевизија Грчке, као и телевизије Холандије, Молдавије, Израела и Чешке.

26. фебруар – 1. март 2015.