Сви месеци су добри и сви нека су благословени

Ελληνκά
English

Дванаест месеци у години у грчким народним бајкама, обичајима, пословицама, песмама и симболима.

Старац и старица налазе дукат у свом дворишту, Суђаје намењују девојци да постане најлепша на свету, из зрна сланутка искаче дете, девојка куша сузу маслине и рађа неустрашивог дечака, паук тка кошуљицу сиромашном дечаку, а када добра старица сретне дванаест младића који је питају који је месец најбољи, она их одобровољи речима пуним љубави: „Сви месеци су добри и сви нека су благословени“.

Сви месеци су добри и сви нека су благословениПоводом божићних и новогодишњих празника као и пресељења у нови простор Хеленска фондација за културу у Београду представља изложбу о дванаест месеци у години у грчким народним бајкама, обичајима, изрекама и симболима. Изложба траје од 15. до 25. децембра 2014. и од 8. јануара до 13. фебруара 2015.

Бајке нас очаравају и теше јер се у њима остварују све наше жеље и наде. Говоре нам другачијим језиком, језиком симбола, магије, поезије, језиком који је више од језика говоре нам о свему што нас заокупља и тишти. Оне нас маме и одводе у другачије светове. У бајкама не важе закони логике, све је могуће и ништа није забрањено. Жеља и остварење жеље постају једно. Победа сиромашног, доброг и скромног, пружа нам могућност да умакнемо тешкоћама, ослобађа нас и пружа утеху.

Сваки месец је једна прича, једна мелодија, један укус, један мирис и једна слика. Изложба нас води кроз дванаест месеци у години кроз њихове народне називе, обичаје, пословице, бајке, видео запис о грчким народним обичајима, народне песме о Божићу, Новој години и Богојављењу, сувенире, „стабло месеци“ и симболе.

Највећи део изложбе потиче из Календара за 2008. „Сви месеци су добри и сви нека су благословени“- народне бајке о дванаест месеци, издавачке куће Армос. Текстове су изабрале и приредиле списатељице и приповедачи бајки Еви Герокоста и Христина Франгескаки, а илустрације су рад иконописца Јоргоса Кордиса.

Захваљујемо се Јоргосу Хаџијакову и издавачкој кући Армос, списатељици и приповедачу бајки Христини Франгескаки на уступљеним правима за текстове. Посебно се захваљујемо Јоргосу Кордису на уступљеним правима за илустрацијe као и на уводном тексту о месецима у години. Такође се захваљујемо музичару Василису И. Иконому на доприносу у избору музичког материјала.

Почетак пута је почетак бајке… Добро вече, Ваше височанство!

Кустос изложбе: Еви Герокоста
Превод на српски: Љиљана Корица, Гордана Радаковић и Никос Цицимелис

15 – 25. децембар 2014.
8. јануар – 13. фебруар 2015.
Хеленска фондација за културу
Ресавска 34, Београд