„Грчка мора“: Фотографско путовање кроз време Изложба фотографија атинског Музеја Бенаки

У оквиру грчког председавања Европској унији, Амбасада Грчке у Београду у сарадњи са Народном банком Србије, Канцеларијом за европске интеграције и Хеленским фондом за културу у Београду уз свесрдну помоћ Alpha Bank са поносом представља изложбу Грчка мора – Фотографско путовање кроз време.

Кустоси изложбе: Алики Циргјалу, Фани Константину (кустоскиње Фотографског архива Бенаки музеја у Атини), Костис Антонијадис (професор фотографије на Одсеку за фотографију Високе школе у Атини)

Грчка мора – Фотографско путовање кроз време

Грчко море, вековима нераскидиво везано за историју предела и живот становника, непрестано инспирише песнике и уметнике. Од када је, половином 19. века, пронађена фотографија, ликовно приказивање грчких морских пејзажа обогаћено је безбројним фотографијама исте тематике. Луке, острва, приморје, пејзажи мора и сцене из живота морнара и рибара, овековечени су апаратом, некад с циљем да буду само сведочанства, а некад да изразе уметничке тежње.

2014-05-12-ΒΕΛ-Ελληνικές Θάλασσες-αφίσαФотографије представљене на изложби, сакупљене су након систематског истраживања архива и приватних збирки у Грчкој и иностранству. Подељене су у 5 временских целина и показују на који начин су грчки фотографи, али и њихове стране колеге које су посетили Грчку или живели дуже време у њој, посматрали и тумачили грчка мора, од 19. века до данас. Свака изабрана тема вреднована је како према фотографском значају у односу на развој тог средства и смењивање уметничких струја у развоју фотографије, тако и према начину на који је изразила историјски, идеолошки и естетски дух епохе. Иако избор фотографија није био одређен тематиком, ипак се у богатом визуелном материјалу који је сакупљен помињу везе људи и мора, начин живота у приморским и острвским областима, развој поморства, и путовања на грчка острва, од првих путописаца па до масовног туризма.

Изложба траје од 12. до 24. јуна (10.00 -17.00)
Изложбени простор Народне банке Србије (Немањина 17)