ЦЕНТАР ХЕЛЕНСКОГ ФОНДА ЗА КУЛТУРУ У БЕОГРАДУ НА XV МЕЂУНАРОДНОЈ СМОТРИ АРХЕОЛОШКОГ ФИЛМА

Ελληνικά

Центар Хеленског фонда за културу у Београду учествује на XV Међународној смотри археолошког филма, коју приређује Народни Музеј у Београду у сарадњи са страним културним центрима и амбасадама у Србији од 27. марта до 3. априла. Центар ће представити филм:
Пљачкаши богова. Музеји и незаконита трговина антиквитетима.
режија: Adolfo Conti
продукција: DOC ART и ΕΡΤ
Грчка / Италија 2010, 52’

Филм је својеврсна детективска прича о историји уметности, незаконитој трговини антиквитетима и истраживачком новинарству. Филм уједно приказује победу Грчке у борби против групе незаконитих трговаца антиквитетима и најмоћнијих музеја света, победу која је плод истрајног истраживачког рада новинара Николаса Зирганоса.

Рад на случају трајао је две године а истрага је обухватила Грчку, Италију, Швајцарску и САД. Случај је решен уз помоћ грчке и италијанске полиције и правосуђа а коначни резултат је био повратак у домовину златног гробног венца изузетне уметничке вредности, украденог приликом незаконитих ископавања у северној Грчкој.

2014-03-27-ΒΕΛ-ΙΕ-ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ-ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Повратак златног венца, донедавно у власништву Музеја Гети у САД, пробудио је наду и покренуо бројна питања о спрези незаконитих трговаца антиквитетима и колекционара са најпознатијим музејима света.

Недеља, 30. март у 20:00 (реприза: понедељак, 31. март у 17:00)