ПОЗДРАВНО ОБРАЋАЊЕ

Хеленска фондација за културу основана је за време владе Константина Караманлиса, с амбицијом да постане институција која ће у иностранству ширити грчки језик и културу. Овом визијом се и данас руководимо уз неопходна прилагођавања новом дигиталном окружењу у раду, што нам омогућава да се са изузетном лакоћом, без просторних ограничења, обраћамо широком аудиторијуму. Наша је амбиција да обновимо културне активности Хеленске фондације за културу, да успоставимо везе конструктивне сарадње са важним институцијама културе и постанемо центар дијалога креативних избора, способан да својим квалитетом гане како Грке тако и филхелене у целом свету. Ми смо упућени на школе, катедре неохеленских студија, сународнике, а наши природни савезници су компетентни Грци који учествују у ширењу грчке културе у свим њеним облицима.

Подједнако нам је важно да подржимо писану реч и укажемо на њену важност. Зато је ХФК институција преко које Грчка учествује на међународним сајмовима у иностранству, сваке године организује Међународни сајам књига у Тесалоникију, док програмом финансирања превода, Greeklit.gr, грчко књижевно стваралаштво лакше путује на захтевна инострана тржишта. Шта више, Библионет се осавремењује и представља поуздан квалитета и драгоцен дигитални алат. Надамо се да ћемо успети адекватно да одговоримо на задатак који нам је поверен.

Никос А. Кукис
Председник ХФК

ИСТОРИЈАТ И ЦИЉЕВИ

Хеленска фондација за културу (ХФК) основана је 1992. године једногласном одлуком Скупштине Републике Грчке. Седиште јој је у меморијалном дому Продрома Бодосакиса, грчког предузетника. Први председник ХФК-а био је професор Иоанис Георгакис. Фондација је основана у циљу промовисања грчког језика и грчке културе у целом свету.

Уз културне манифестације, ширење грчке писане речи, позоришта, музике, уметности, промовисања грчке кинематографије и учења грчког језика, Хеленска фондација за културу је показала да поседује потребно знање и искуство у афирмисању културе у Грчкој и у иностранству са ауторитетом, квалитетом, визионарством и перспективом.

Такође, ХФК је формирала мрежу својих огранака ван Грчке, са седиштем у Александрији, Београду, Берлину, Букурешту, Москви, Одеси и Трсту. Ускоро ће бити формирана представништва ХФК-а и у другим земљама захваљујући сарадњи са нашим амбасадама и представницима из сваке земље, који заједно са нама учествују у мисији ширења грчке културе.
ХФК је чланица две значајне европске културне мреже: Националних института за културу Европске уније (EUNIC) и Фондације Ане Линд (Anna Lindh Foundation).

Остварује међународну сарадњу са универзитетским катедрама за неохеленске студије, школама грчког језика, амбасадама, центрима за културу, музејима и библиотекама у целом свету.

УПРАВНИ ОДБОР

Председник

Никос А. Кукис, филолог ‒ историчар

Заменик председника

Андреас Сидерис, издавач ‒ политиколог

Благајник

Илијас Полименидис, економиста

Чланови Управног одбора

Фивос Георгиос Ангелетос
Опуномоћени министар, Руководилац Е1 дирекције за образовање и културу Министарства спољних послова

Марија Евтимију
Професорка историје на Националном Каподистријском Универзитету у Атини

Јоргос Калудис
Саветник за односе са јавношћу, Директор институције ,,Савезништво за Грчку”

Луиза Карапидаки
Археолог ‒ историчар уметности

Александрос Маљас
Почасни амбасадор

Андреас Маркандонатос
Професор класичне филологије на Катедри за Филологију Универзитета на Пелопонезу

Иоанис Полихронопулос
Предузетник

Дионисиос Целендис
Филолог ‒ у настави

Фани Хаџиатанасијаду
Адвокат

САРАДЊА