The world of books

ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ

ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ је по свему јединствени архив за каталогизацију и класификацију штампаних књига на грчком језику, а истовремено је и средство промовисања грчког књижевног стваралаштва широј јавности. Ради се о библиографској бази података у коју се, од 1998. године, континуирано каталогизују сва издања на грчком језику, а у рукама људи који се професионално баве књигом, а који су је уосталом и формирали, функционише и као дигитална алатка. То је у исто време и „прозор у Свет Књиге”, који омогућавасвима бесплатни приступ хиљадама библиографских података, као и обавештења о новим издањима, пре него што она чак стигну до књижара.

ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ има могућност претраживања података по насловима, именима или издавачким кућама на разне алтернативне начине. Сви подаци су међусобно повезани активним везама тако да је лако претраживати разна поља и оваквим обједињеним приступом добијати информације.

 

Међународни сајам књига у Тесалоникију

Јединствен у својој категорији на простору целе Грчке, Међународни сајам књига у Тесалоникију је свечано отворен у мају 2014. године имајући за циљ да Грчку уцрта на мапи Међународних сајмова књига. Веома брзо је успео да се истакне као средиште културних и трговачких размена између Европе, Балкана, Средоземља и Блиског Истока. Данас представља један од најзначајнијих међународно признатих културних установа земље. Организује га Хеленска фондација за културу, Helexpro, Панхеленски савез издавача и књижара (ПОЕВ) и Општина Тесалоники. Одржава се под надзором и покровитељством Министарства културе и спорта.

 

Учешће ХФК-а на Међународном сајму књига

У оквиру политике коју следи ХФК у вези са грчком књигом, веома је значајно промовисање књиге у иностранству у низу конкретних активности. Кроз вишестрани приступ издавачкој делатности, тежи се целовитијем представљању грчке књиге на страним тржиштима. Хеленска фондација за културу, у сарадњи са Министарством за културу и спорт, организује сваке године учешће Грчке на међународним сајмовима књига у целом свету: Франкфурт, Болоња, Каиро, Париз, Лондон, Пекинг, Москва итд., где се промовишегрчка књига кроз манифестације које су доказ да интересовање за грчку књигу и грчку књижевност јесте постојано и трајно. Успешним организовањем сајмова књига и сарадњом на њима, ХФК ствара активну радионицу идеја и трагања за путевима и решењима за промовисање грчке књижевности у иностранству, уз учешће на сајмовима организатора, издавача, писаца, преводилаца, и свих осталих учесника у овом културном догађају.

 

Фестивал дечје књижевности

Хеленска фондација за културу дочекује, у за то посебно оформљеном простору у врту, у вили Бодосакиса, у срцу Старог Психика где је смештена Фондација, децу и адолесценте дајући им прилику да упознају свет и богатство књиге кроз програм манифестација које обухватају представљање књига, сусрете са писцима и илустраторима, позоришне и музичке спектакле, разговоре, радионице итд. Фестивал се одржава у сарадњи са Канцеларијом за периферију и локалним Канцеларијама за основно и средњошколско образовање.

 

 Културна дешавања и манифестације везане за књигу

Хеленска фондација за културу (ХФК) у оквиру своје политике афирмисања и промовисања љубави према књизи и читању организује, у току целе школске године, низ дешавања и манифестација у циљу промовисања књиге као културног добраод прворазредног значаја, које је упућено свим грађанима.

 

  • Светски дан поезије, 21. март
  • Светски дан дечје књиге, 2. април
  • Светски дан књиге, 23. април
  • Омажи значајним писцима
  • Читање књижевности-сусрети
  • Семинари о књизи

 

GREEKLIT.GR

Нова међународна преводилачка електронска страница за грчку књигу

Министарство културе и спорта у сарадњи са Хеленском фондацијом за културу покреће изнова програм подршке превођења грчких књига на остале језике. Ради се о једној платформи за комуникацију, информисање и дигитално повезивање људи из света грчке књиге са међународном јавношћу. Greeklit ће представљати базу података која ће се обогаћивати и проширивати сходно актуелним потребама које се константно мењају.

Постављајући за циљ рад ове платформе, ХФК ће сарађивати са свим групама професионалаца који су непосредно везани за промовисање и превођење грчких књига на остале језике. Електронска страница има за циљ да прикупља и каталогизује све чланове из професионалног света књиге: издаваче, књижаре, писце, преводиоце, лекторе, илустраторе, графичаре и менаџере аутора. Ради се о једној веома значајној иницијативи која ће покрити стварну потребу за јачање промовисања грчке књиге у иностранству, постављајући као основни циљ истицање и афирмацију грчког језика и књижевности.