Историјат

Београд, вековна раскрсница многих култура, изабран је за седиште огранка Хеленске фондације за културу због блиских културних, историјских и економских веза Србије и Грчке.
Центар је у присуству председника двеју држава и бројних званица из културног живота и дипломатије свечано отворен 3. јула 2009. мултимедијалном изложбом „Украдена историја“ о незаконитој трговини антиквитетима у свету.

Главни циљ Центра јесте представљање грчке културе овдашњој публици и унапређење интеркултуралног дијалога и сарадње како на Балкану тако и у читавој Европи. Центар је до сада приредио бројне изложбе из области уметности и стваралаштва истакнутих представника савремене грчке културе попут нобеловца Одисеаса Елитиса, Константиноса Кавафиса, Никоса Кавадијаса као и научника Георгиоса Папаниколауа. Када је реч о интекултуралном дијалогу, свакако треба поменути изложбу Светлост и сенке на Балкану на којој су били представљени радови најбољих фотографа Балкана данас. У контексту подстицања културне сарадње треба истаћи да Центар сарађује са бројним истакнутим појединцима и овдашњим институцијама културе попут Народхног музеја, на чијој Смотри археолошког филма Центар учествује већ дужи низ година, Југословенском кинотеком, у којој је приређена ретроспектива филмова Мелине Меркури, Музејом града Београда, у сарадњи са којим је приређена изложба критских икона насталих између 15. и 19. века, Београдским драмским позориштем, које је угостило представу Позоришта Северне Грчке Браћа и сестра насталу по заједничким мотивима народне поезије балканских народа. Центар ХФК у Београду посебну пажњу придаје неговању грчке, балканске и класичне музике те су у Центру приређивани концерти ансамбла Ренесанс, хора Орфелин, хора студената Факултета музичких уметности, сопрана Патрише Сендс, гитаристе Јоргоса Нусиса док са Српско византијским хором Мојсије Петровић Центар негује вишегодишњу сарадњу и пријатељство. Треба истаћи да Центар успешно сарађује са културним центрима и установама културе у Пожаревцу, Нишу, Чачку, Смедереву и Новом Саду у којима је гостовало више изложби ХФК.

Важно место у раду Центра заузима и настава грчког језика која се организује 2009. године. У понуди су течајеви од почетних до највиших нивоа чији су садржај и програм усклађени са стандардима националног Центра за грчки језик (КЕГ). Четворомесечне течајеве грчког језика који почињу у фебруару и септембру до сада је похађало више од хиљаду полазника а наставу воде предавачи са дугогодишњим искуством. Хеленска фондација за културу у Београду је и овлашћени испитни центар за полагање испита Ellinomatheia којим се стичу међународно признате дипломе о познавању грчког језика.

Центар Фондације располаже и позајамном библиотеком која броји преко 3000 наслова из области новогрчке и старогрчке књижевности, уметности, музикологије, етнографије, историје и сл. Део библиотеке чине и дела грчких аутора преведена на српски језик као и дела домаћих писаца у преводу на грчки.

Центар Хеленске фондације за културу је и члан мреже ЕUNIC Србија и учествује у бројним заједничким ЕUNIC пројектима као што су: Европски дан језика, Фестивал савременог европског филма, Сајам књига и сл.

 

Београд – Република Србија