XX Међународна смотра археолошког филма

Хеленска фондација за културу у Београду учествује на XX Међународној смотри археолошког филма, коју приређује Народни музеј у Београду у сарадњи са страним културним центрима и амбасадама у Републици Србији.

Овога пута учествују: Амбасада Арапске Републике Египат, Руски дом, Гете институт, Италијански институт за културу, Институт Сервантес, Хеленска фондација за културу, Мађарски културни центар, амбасада Украјине, амбасада Белгије као и самостални аутори из Шкотске, Црне Горе и Србије.

Почасни гост овогодишње Смотре је Арапска Република Египат, чији филмови Абу Симбел и Карнак отварају овогодишњу смотру.

У програм Смотре, ове године је  уврштен укупно 42 филм из 12 земаља – Египта (5), Русије (3), Немачке (2), Италије (4), Шпаније (4), Украјина (1), Белгија (1), Грчке (2), Мађарске (2), Шкотске (1), Црне Горе (1), и Србије (16).

Грчка се ове године представља са два филма:

Свети Ђорђе у Акрефниу, у режији групе аутора (2013.)

и

Историјски архив и музеј Хидре, у режији Паноса Занелиса (2016.).

Филмови својим садржајем у највећој мери доносе новине из света археологије, у виду репортажа, али и образовних филмова који представљају важна открића, као и изузетна достигнућа древних цивилизација. Филмска остварења су углавном била приказана на угледним европским фестивалима археолошког филма, попут фестивала у Роверету у Италији, Ируну у Шпанији или у немачком Килу. Филмови се одликују високим научним квалитетом, али и иновативним приступом културној баштини, омогућавајући на тај начин, не само стручњацима него и свим заинтересованим посетиоцима да се упознају са најновијим археолошким истраживањима у свету и код нас.

Народни музеј редовни је домаћин ове смотре од 1998. године, када је у сарадњи са организаторима Фестивала у Роверету, часописом  Аrcheologia Viva и Италијанским институтом за културу у Београду, код нас први пут организована оваква манифестација. Смотра нема такмичарски карактер и од самог почетка је замишљена као ревија новијих остварења у продукцији документарног филма.

Током трајања Смотре биће приређена и изложба фотографија са фотоконкурса који је организовао Народни музеј  Археолошка фотографија – спој прошлости и будућности.

XX Смотра археолошког филма ће трајати од 2. до 9. априла 2019. године.

Програм овогодишње смотре можете погледати на следећем линку
http://www.narodnimuzej.rs/wp-content/uploads/2019/03/Program.pdf