XVIII Међународна смотра археолошког филма

Ελληνικά

Хеленска фондација за културу у Београду учествује на XVIII Међународној смотри археолошког филма, коју приређује Народни музеј у Београду у сарадњи са страним културним центрима и амбасадама у Републици Србији од  23. марта до 30. марта 2017. године.

Грчка учествује са два филма:

РОТОНДА
Режија: Eleni Stubu-Katsamuri , Грчка, 2013.

Филм приказује знамениту Ротонду, један од најважнијих античких споменика у Тесалоникију, који је, као и бројни други споменици у граду, оштећен у великом земљотресу 1978. Поред описа радова на рестаурацији и конзервацији споменика након  разорног земљотреса, филм доноси и  узбудљиву причу о судбини Ротонде, трансформацијама споменика и променама њене кроз векове.
Саграђена је у време прелаза из паганске у хришћанску епоху. За време Византије постаје хришћански храм, а након пада Тесалоникија под отоманску власт постаје прво седиште митрополије, да би после била претворена у џамију.  Након ослобођења Тесалоникија 1912.године, поново постаје црква, овај пут посвећена Св. Ђорђу.
Филм приказује трагове које су време и бурна историја оставили на споменику а посебним акцентом на очуване велелепне мозаике, ремек-дела ранохришћанске уметности
Документарац  је снимљен 2013. у продукцији Завода за заштиту старина – Тесалоники.
Недеља, 26.март, 19 часова
Југословенска кинотека, Узун Миркова 1

ОЛКАС. ОБИЛАЗАК СРЕДЊОВЕКОВНИХ ЛУКА ОД ЕГЕЈА ДО ЦРНОГ МОРА
Режија: Jorgos Botsos, Грчка, 2013.

Филм је део пројекта Олкас, који је добио назив по византијском  трговачком броду који је пловио Егејским и  Црним морем.
Циљ пројекта Олкас је промоција средњовековних градова –лука дуж северне обале Егеја и  градова Црноморског приморја и њихове културне баштине у циљу подстицања културног туризма у овој области. Споменици, које филм приказује, одражавају историјске, друштвене и економске околности у којима се развијала култура овог поднебља и истовремено сведоче о трговачким и културним везама између овог региона са главним градом Византијског цартсва – Цариградом.
Поморским путањама брода Олкас, кретали су се трговци, војници, научници, уметници, путници, ходочасници, а сам брод је служио као платформа за пренос сировина, робе, производа, али и идеја, система вредности и уметничких трендова који су у великој мери утицали на културну баштину Црноморског региона. Брод у нашем филму испловљава у Тесалоникију и обилази најважније градове-луке Бугарске, Румуније, Украјине, Грузије и Турске правећи најдуже станице у Варни, Одеси и наравно Цариграду као крајњем одредишту и културном центру средњевековног света. Пратећи поморске путање Олкаса, открићемо шта је све уједињавало народе Егеја и Црног мора, онда и сада.
Филм је снимљен 2013 у продукцији European Centre of Byzantine and post Byzantine monuments
Уторак, 28.март, 19 часова
Југословенска кинотека, Узун Миркова 1