NAŠA (SIGURNA?) EVROPSKA KUĆA – DRUGA BEOGRADSKA DEBATA O EVROPI

Ελληνικά
English

Jednodnevni događaj dinamično mozaičke structure okuplja šest istaknutih intelektualaca iz različitih krajeva evropskog kontinenta, od Velike Britanije i Nemačke preko srednje i jugoistočne Evrope sve do Grčke. U Beograd dolaze Bidisha (GBR), Ingo Schulze (GER), Mats Kolmisoppi (SWE), Hristos Hrisopulos (GRE), Walter Famler (AUT), Milica Tomić (SRB) koji će u okviru dnevnog programa Beogradske debate o Evropi održati seriju predavanja, radionica i seminara u prostorijama galerije Artget Kulturnog centra Beograda.

2016-12-11-%ce%b2%ce%b5%ce%bb-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%b5%ce%b4%cf%81%ce%b9%ce%bf-%ce%b1%cf%86%ce%b9%cf%83%ce%b1Predmet intenzivne diskusije centralnog večernjeg programa koji počinje u 18 sati u Dvorani Kulturnog centra Beograda (Kolarčeva 6) a koju će moderirati Igor Štiks biće sva goruća pitanja savremene Evrope podeljena u dva debatna kruga: Rubovi Evrope / Evropa na rubu i Istorija: teret ili nadahnuće. Pored neizostavnih tema poput Brexita, izbegličke krize, terorizma na evropskom tlu pa i pobede Donalda Trampa na nedavno održanim predsedničkim izborima u SAD i posledica ovog događaja na stabilnost Evrope, debatom će biti obuhvaćena i druga važna pitanja današnjice, poput nezavidnog položaja evropske omladine, ekonomske krize i nezaposlenosti, slabljenja vere u projekat evropskog ujedinjenja i teške identitetske krize, porasta nacionalističke desnice širom kontinenta. Sva ova pitanja predstavljaju otvorene rane koje svi Evropljani, bez obzira na geografski položaj, osećaju na gotovo istovetan način.

Svoje viđenje evropske stvarnosti i zajedničke budućnosti izneće i grčki pisac mlađe generacije Hristos Hrisopulos kako u debati Rubovi Evrope / Evropa na rubu tako i u predavanju Pozajmljeni govor čija je okosnica Atina danas, prestonica u beznađu i rascepu između sukobljenih interesa.

Prva Beogradska debata o Evropi pod nazivom O čemu govorimo kada govorimo o Evropi održana je decembra 2014. u Beogradu u sklopu serije debata o Evropi koje organizuje Nemačka akademija za jezik i književnost u saradnji s dve berlinske fondacije – Allianz Kulturstiftung i S. Fischer Stiftung – te Komesarom za kulturu i medije Savezne Republike Nemačke i Goethe-Institutom iz Beograda. Veliki uspeh Beogradske debate o Evropi 2014. godine kao i produbljivanje evropske krize koje je usledilo inicirali su pozicioniranje „Beogradske debate o Evropi“ u godišnji program KROKODILa, kao događaj koji nudi platformu za redovna okupljanja intelektualaca sa svih strana evropskog kontinenta u cilju otvaranja diskusije i artikulisanja gorućih pitanja evropske prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Održavanje ovogodišnje Beogradske debate o Evropi omogućili su: British Council, Goethe-Institut Belgrad, Austrian Cultural Forum, Embassy of Sweden in Belgrade, EUNIC Srbija, Hellenic foundation for culture, forumZFD, Allianz Kulturstiftung, Francuski institut i Kulturni centar Beograda. Događaj finansijski podržavaju Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji i EU info centar. Medijski partner: Nedeljnik.

Nedelja 11.decembar 2016
Kulturni centar beograda, 12h Artget galerija, 18h Bioskop DKC

Molimo Vas da svoje prisustvo potvrdite putem e-mail adrese: ana.pejovic@krokodil.rs
Jezik debate je engleski. Simultani prevod obezbeđen. Ulaz je besplatan.
Za više informacija posetite našu internet stranicu: www.krokodil.rs.

Program konferencije