Хор ,,Хеленофонија“

,,Хеленофонија“ је хор Огранка Хеленске фондације за културу у Београду. Основан је 2018. године у циљу промовисања грчке музике, језика и културе кроз најлепши вид изражавања и дружења – кроз песму.

Репертоар хора чине композиције познатих грчких музичких стваралаца, попут Микиса Теодоракиса и Маноса Хатзидакиса, али и савремене композиције, као и православне химне.

Хор је са времена на време сарађивао са разним солистима, музичким групама и организацијама (Хор Удружења грчко-српског пријатељства ,,Ирида“ из Сремске Митровице, Хеленско привредно удружење Србије, Делегација Европске уније у Србији и др).

Наш хор је имао неколико веома запажених наступа у Народном музеју, Народној библиотеци, Задужбини Илије М. Коларца, Општини Стари Град, на Православном богословском факултету Универзитета у Београду и другде.

Хор броји 30 сталних чланова, а пробе се одржавају четвртком 17:30–18:30 часова у просторијама Огранка у Ресавској 34.

Како да постанете члан?

Да бисте постали члан нашег хора не морате говорити грчки језик, нити имати претходног певачког искуства. Довољно је да имате слух и леп глас.

Пријавите се телефоном на +381 11 30 38 113, или дођите уживо четвртком пре пробе, како бисмо спровели аудицију.

Facebook: https://www.facebook.com/horHelenofonija/

Instagram: https://www.instagram.com/helenofonija/

Нефели Папоутсаки предаје грчки језик у Огранку ХФК од 2016. године и води хор ,,Хеленофонију“ од 2018. године. Изворни је говорник српског и грчког језика и преводилац и тумач за српски, грчки и енглески језик. Завршила је студије музике на Државном конзерваторијуму у Солуну и дипломирала енглески језик и књижевност на Филозофском факултету Аристотеловог универзитета у Солуну. Стручну праксу обављала је у Генералном конзулату Републике Србије у Солуну и радила седам година као званични преводилац Амбасаде Грчке у Београду. Од 2019. године као испитивач учествује у извођењу међународног испита из познавања грчког језика на нивоима В2/Г1/Г2.