Изложба „Светлост од Светлости“ грчког уметника Јоргоса Кордиса у Београду

Ελληνικά

У сарадњи са Музејом града Београда и Светогорским домом Хеленска фондација за културу приређује изложбу Светлост од Светлости: Атос-Византија-Васељена грчког иконописца и сликара  Jоргоса Кордиса.

Јоргос Кордис, утемељен у естетским начелима византијске уметности,  сматра се једним од најзначајнијих и најаутентичнијих представника савременог иконописа. Иако препознатљиве по модерном колориту и савременим ликовним решењима, Кордисове иконе строго следе канонске принципе, а сам уметник често истиче своју доследност предању, које схвата као непрекинут ток трагања  за бољим изразом смисла Канона и Православља. Све „ново“ на Кордисовим иконама јесте у служби постизања „предањског“ циља – укидања одвојености насликаног простора иконе и простора посматрача, тј. увођења посматрача кроз ритам и светло  у нову реалност нетварне Светлости и сапостојања са Светима.

Поред практичног бављења иконописом, Јоргос Кордис и теоријски промишља улогу иконе и њених елемената у животу Цркве. Аутор је петнаестак књига од којих су Карактер и смисао апстрактних тежњи византијског сликарства, У ритму: етос линије у византијском иконопису и Фајумски портрети и византијска икона преведене на српски.

Изложба Светлост од Светлости пружа целовит  увид у стваралаштво Јоргоса Кордиса и представља ретроспективу радова насталих од 2007. до 2017. Највећи део од 76 изложених радова, рађених у различитим техникама: од јајчане темпере на дрвету, преко туша на папиру па до дигиталних слика, чине иконе подељене у неколико тематских целина: Старе иконе, Светогорски Светитељи, Богослови Светитељи. Сликама из циклуса На хомеровским обалама и Личности Византије Кордис испитује ефекте примене византијских принципа у световном савременом сликарству.

Изложба Светлост од Светлости гостује у Конаку кнегиње Љубице од  30. октобра до 30. новембра 2018.