Еротокритос, критски ренесансни роман у стиху – настанак и одјеци

Ελληνικά

Роман у стиху „Еротокритос“ написао је под утицајем трубадурске књижевности и италијанске ренесансе Витзендос Корнарос око 1600. године.

Иако је тема дела – препреке у остварењу љубави двоје младих–већ тада била позната и често обрађивана у књижевности, Корнаросов истанчан и прецизан приказ човека и придоде љубави, проистекао из аутентичног критског етоса, учинио је овај роман толико омиљеним и прихваћеним код публике да се,све до модерних времена, преносио усменим путем, као део народног критског стваралаштва. Снажном свеприсуству дела у народној култури Крита и читаве Грчке умногоме су допринели и његова мелодичност – стих у петнаестерцу и начин извођења – певање уз критску лиру.

На предавању о „Еротокритосу“ у Библиотеци града Београда, др Дарко Тододровић, професор класичне филологије на Филозофском факултету, излагаће о настанку романа у контексту критске ренесансе. Потом ће Зоран Мутић, преводилац са грчког, говорити о рецепцији дела у каснијим епохама и представити Сеферисов есеј о „Еротокритосу“, док ће тема излагања госта из Грчке, Јаниса Рагоса, писца и аутора стрипа „Еротокритос“, бити „Еротокритос“ као инспирација у ликовним уметностима и његово транспоновање у стрип. Предавање ће употпунити неколико видео записа савремених грчких музичара који изводе делова „Еротокритоса“.

Предавање, у сарадњи са Библиотеком града Београда, приређује Хеленска фондација за културу у оквиру пројекта „2019 – година ‘Еротокритоса’“ који је покренуло Министарство културе Републике Грчке.

Четвртак, 28. март 2019, у 19.00
Римска дворана Библиотеке града Београда, Кнез Михаилова 56